Надзорният съвет на Аурубис одобри инвестиция в размер на 120 млн. евро (235 млн. лв.) за разширение на рафинерията за катодна мед в завода до Пирдоп и Златица.

Разширението ще позволи на компанията да произвежда около 340 000 тона катодна мед годишно, което съответства на увеличение от около 50%.

Очакваният годишен ефект върху оперативната печалба (EBITDA) е 30 млн. евро след въвеждането в експлоатация през втората половина на 2026 г.

Глобални тенденции, като енергийния преход, е-мобилността и дигитализацията, определят непрекъснатия ръст в търсенето на рафинирана мед. Чрез разширяване на производствения капацитет Аурубис инвестира в разрастващ се пазар и дава още един принос за стимулиране на иновациите и технологичния напредък, посочват от компанията.

"Това е важна стъпка за укрепване на основния ни бизнес и е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г. Разширението на рафинерията до Пирдоп и Златица ще позволи да се преработват на място всички произведени в България медни аноди.

Това оптимизира потоците, като в същото време намалява значително логистичните разходи и въглеродния отпечатък, свързан с тях", заявява главният оперативен директор на групата д-р Хайко Арнолд.

Разширението създава и условия за допълнителни стратегически проекти в други заводи на Аурубис, допълва още той.

При производството на мед електролизата е крайната стъпка на пречистване (рафиниране) на метала. Анодната мед, добита в металургията (до 99.5% чистота) се рафинира чрез процес на електролиза до катодна мед (99.99% чистота).

Катодната (рафинирана) мед е стандартът търгуван на Лондонската метална борса (London Metal Exchange, LME) и е материалът за всички по-нататъшни приложения на медта.

"Инвестицията е ясен ангажимент към България и още една градивна стъпка в устойчивото развитие. Продължаваме да следваме последователно нашата стратегия за стимулиране на устойчивия растеж.

Аурубис ще инвестира около 1.1 млрд. евро в стратегически проекти, които укрепват основния ни бизнес и подкрепят устойчивото развитие. По този начин разширяваме допълнително позицията си на най-ефективната и устойчива мрежа от металургични производства в света", подчертава д-р Хайко Арнолд.

Аурубис ще финансира инвестицията със собствени средства от текущия паричен поток без увеличения на капитала.

„Аурубис България“ АД, част от Групата „Аурубис“ (Aurubis AG), стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица и е най-големият износител и вносител на България с ключово значение за икономиката на страната.

През 2021 г. Аурубис България увеличава оборота си с 24%, до 3.355 млрд. евро, докато печалбата нараства с 10%, до 149 млн. евро. Това я нарежда на втора позиция сред най-печелившите компании у нас.

Групата „Аурубис“ е водещ световен доставчик на цветни метали и една от най-големите мрежи за рециклиране на мед в света. Компанията преработва сложни метални концентрати, метален скрап и металосъдържащи материали в метали с най-високо качество.

„Аурубис“ произвежда над един млн. тона катодна мед годишно. Групата има 6900 служители в заводи в Европа и САЩ и широка дистрибуторска мрежа по целия свят.

Акциите на Групата са част от сегмента Prime Standard на Германската фондова борса и са регистрирани в MDAX, Global Challenges Index (GCX) и STOXX Europe 600.