Най-голямата компания, производител на храни и напитки в света – Nestlé, обяви, че цените на основни хранителни продукти ще продължат да нарастват тази година, като това беше поредното предупреждение от гигант в сферата на потребителските продукти.

Производителят на Nescafé и KitKat увеличи цените с 8.2% през 2022 г., но заяви, че това не е достатъчно, за да компенсира повишението на собствените си разходи, които се отразяват на печалбата на компанията.

“Все още сме в ситуация, в която работим по брутния марж на печалба и подобно на всички потребители по света, ние бяхме засегнати от инфлацията, а сега се опитваме да отстраним пораженията, които бяха нанесени,” заяви главният изпълнителен директор на Nestlé Марк Шнайдер.

Увеличенията на цените ще бъдат “много таргетирани” и ще се прилагат само там, където “инфлацията при разходите ги оправдава,” допълни Шнайдер, но отказа да посочи кои от 2 000-те марки на компанията, които обхващат най-различни продуктови категории - от замразени храни през сладкарски изделия до бебешки млека, биха били засегнати. 

Unilever, Coca-Cola, Heineken, Colgate-Palmolive и Procter & Gamble вече обявиха, че ще увеличат допълнително цените на стоките си през тази година, на фона на нарасналите разходи за суровини, енергия и труд.

Разходите за суровини, като енергия, млечни и зърнени продукти, остават високи, въпреки че отстъпиха от върховите си нива. Разходите за труд и логистика също са се повишили. Това означава, че цените на стоките в магазините е малко вероятно да се понижат скоро.

“Вероятно сме преминали пика на инфлацията, но все още не сме достигнали пиковите цени,” казва главният финансов директор на Unilever Греъм Питкътли.

Хранителните продукти, в това число и сладоледът, ще поскъпнат значително през 2023 г., заяви главният изпълнителен директор на компанията Алън Джоуп.

Базираната във Великобритания Unilever, която произвежда майонезата Hellman’s, бульоните Knorr и сладоледа Ben & Jerry’s, повиши цените с 13.3% през последните три месеца на 2022 г., като това беше осмо поредно тримесечие, в което продуктите на компанията поскъпват.

Компаниите за потребителски стоки трябва да поддържат деликатен баланс. От една страна, увеличаващите се разходи намаляват маржовете им на печалба, а от друга - с прекалено агресивното повишение на цените рискуват да отблъснат потребителите.

От Unilever обявиха, че увеличенията на цените са довели до понижение на продажбите с 2.1% през 2022 г. Nestlé също отчете спад в продажбите за второто полугодие на 2022 г., което отчасти се дължи на ценообразуването.

Междувременно, от Heineken обявиха, че очакват да продадат по-малко бира в Европа тази година заради “рязкото” повишение на цените, свързано с енергийните разходи.

Тъй като потребителите се опитват да ограничат разходите си за хранителни продукти, собствените марки на търговците на дребно може да се окажат победители в настоящата ситуация. Walmart, например, отчита ръст в продажбите на собствените ѝ марки, а тази тенденция се забелязва и в Европа.