“Ружа Игнатова излезе на сцената в бална рокля в цвят бордо, цялата украсена с черни пайети. Пробляснаха прожектори, избухнаха огнени кълба, а от колоните прозвуча Girl on Fire на Алиша Кийс”, пише CNN.

"Изглежда като момиче, но е пламък. Толкова е ярка, че може да изгори очите ти - по-добре гледай в друга посока", прозвучава песента, докато лъчезарната Игнатова благодари на ликуващата публика в лондонската зала "Уембли".

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Това се случва през юни 2016 г., когато криптовалутите все още са относително непознати на широката общественост, а ранните инвеститори се надпреварват да бъдат едни от първите забогатели от тях.

Игнатова нарича себе си "криптокралицата" и рекламира компанията си OneCoin като доходоносен съперник на биткойн на разрастващия се пазар на криптовалутите, припомня darik.bg.

"След две години никой вече няма да говори за биткойн", казва тя, докато инвеститорите я аплодират бурно в залата. Шестнадесет месеца по-късно Игнатова се качва на самолет в София и изчезва. Оттогава тя не е виждана.

Властите в САЩ твърдят, че OneCoin е пирамидална схема, измамила хора с повече от 4 млрд. долара, тъй като Игнатова е убедила инвеститори в цял свят да налеят пари в нейната компания.

Федералните прокурори описват OneCoin като една от най-големите международни схеми за измама, извършвана някога.

„Криптокралицата“ влиза в списъка най-издирваните лица на ФБР

Понастоящем Игнатова е една от 10-те най-издирвани бегълци на ФБР, заедно с лидери на престъпни групировки и убийци. Тя е единствената жена в този списък. От 529-те бегълци в списъка на ФБР от началото на съществуването му през 1950 г. тя е една от едва 11-те жени.

Игнатова и нейните партньори "измамиха нищо неподозиращи жертви с милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде "убиецът на биткойн", заявява в изявление през декември 2022 г. федералният прокурор на Ню Йорк Деймиън Уилямс.

Тя знае, че това е измама от самото начало, се казва в съдебните документи. След като Игнатова изчезва през октомври 2017 г., лицето ѝ е поместено на уебсайта на ФБР и в най-големите новинарски издания по света. Тя е и един от най-издирваните бегълци в Европа.

В долната част на обявлението й за издирване от ФБР има бележка: "Смята се, че Игнатова пътува с въоръжени охранители и/или сътрудници. Възможно е Игнатова да си е направила пластична операция и да е променила външния си вид".

Издирваната от ФБР „Криптокралица“ Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

От ранна възраст Игнатова иска да бъде богата

42-годишната Ружа Игнатова е германски гражданин, но е родена в България, където баща ѝ е инженер, а майка ѝ учителка. В книгата си "Изчезналата криптокралица" авторът Джейми Бартлет подробно описва нейния възход от скромно начало до предприемаческа слава.

Когато е малка, семейството ѝ се премества в Германия, където Игнатова се отличава като добра ученичка и прекарва свободното си време в учене и игра на шах, пише Бартлет. Съучениците ѝ я описват като умна, целеустремена и сдържана.

Игнатова печели университетска стипендия в Констанц, Германия, където се запознава и омъжва за свой състудент по право. Бартлет пише, че не е искала да има деца, защото те щели да ѝ попречат да забогатее. Тя също така споделяла на хората, че иска да е милионер до 30-годишна възраст.

Ружа Игнатова вероятно се крие в Дубай

"Тя отчаяно искаше да бъде богата", пише Бартлет. След като завръшва европейско право в Оксфордския университет, Игнатова получава работа в София като консултант в международната консултантска компания McKinsey & Company.

Клиентите ѝ се доверяват и се отнасят с уважение към нейното издигане и неистовото желание да бъде богата, пише Бартлет. Помага й владеенето на езици, включително руски, немски, английски и български.

Външният вид е от значение за Игнатова, която често посещава събития с вечерни рокли и яркочервено червило, а от ушите ѝ висят диаманти. "Всичко показваше успех и блясък", пише Бартлет. "Тя беше обсебена от стила и имиджа."

През 2014 г. Игнатова и сътрудникът ѝ Грийнууд започват да представят OneCoin на инвеститори в Европа, Ню Йорк и по целия свят.

Те организират онлайн уебинари и конференции, на които призовават потенциалните инвеститори да депозират средства в сметка, която ще позволи закупуването на пакети OneCoin, се посочва във федералния обвинителен акт.

Крипто сривът - благодат за адвокатите по несъстоятелност

OneCoin е функционирала като маркетингова мрежа на много нива, в която инвеститорите са получавали комисиони за набирането на други хора, които купуват пакети с криптовалута, твърдят федералните прокурори.

Пакетите са били предназначени за различни нива на доход - от "начинаещ" до "търговец-магнат". Според съдебните документи, Игнатова и нейните партньори са обещавали на купувачите петкратна или дори десетократна възвръщаемост на инвестициите им.

Последвала е лудост за купуване. Само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и четвъртото тримесечие на 2016 г. инвеститорите са дали на OneCoin повече от 4 млрд. долара, твърдят федералните прокурори, като се позовават на документи, получени в хода на разследването.

Според съдебните, документи около 50 млн. долара са дошли от инвеститори в САЩ.

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова вече не се води български гражданин

"Тя перфектно е набелязала времето за своята схема, възползвайки се от неистовите спекулации в първите дни на криптовалутите", заявява Уилямс, висш федерален прокурор в Манхатън.

OneCoins не са били добивани като другите криптовалути, обясняват федералните следователи. Вместо от армии от мощни сървъри, OneCoin се генерираше от софтуер, се казва в съдебните документи.

Федералните прокурори заявиха, че в имейл до Грийнууд през август 2014 г. Игнатова пише: "Всъщност, не добиваме, а даваме на хората лай*a".

Стойността на OneCoin не се е основавала на пазарното търсене и предлагане, както при другите криптовалути, твърдят прокурорите, а просто се е манипулирала частно от самата OneCoin.

Издирват Ружа Игнатова в Гърция, но няма и следа от нея

Но след това пирамидата се срина

Фасадата започва да се пропуква през 2016 г., когато инвеститорите все по-трудно продават своите OneCoins, за да си възвърнат първоначалните инвестиции, се казва в съдебните документи.

В интернет започва да се разпространява информация, че бизнесът е измама. Медиите започват да задават въпроси. Международни и американски федерални следователи се включват в разследването.

Не е ясно какво се случва с брака на Игнатова. Но, според ФБР, тя научава, че OneCoin се разследва, след като подслушва апартамента на американския си приятел и разбира, че той сътрудничи на федералното разследване.

През октомври 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ повдига на Игнатова обвинения за електронна измама, заговор за извършване на електронна измама, измама с ценни книжа и заговор за пране на пари, за всяко от които се предвижда максимална присъда от 20 години затвор.

Тя е обвинена и в заговор за извършване на измама с ценни книжа, за който се предвижда максимална присъда от пет години. Федерален съдия в Ню Йорк издава заповед за ареста ѝ.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

По-малко от две седмици по-късно - на 25 октомври 2017 г., тя се качва на полет от София за Атина, се казва в съдебните документи. След това изчезва, оставяйки бизнес партньорите си да поемат отговорността за фалита на компанията.

Едва наскоро излиза информация, подкрепена с документи, че Ружа Игнатова е убита по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година след като е видяна за последно в Атина.

Тялото на убитата е нарязано и изхвърлено във водата, показва разследване на BIRD.bg.