Като родители не обичаме да виждаме децата си нещастни, а да се поддадем на техните желания понякога е много по-лесно, отколкото да кажем „не“.

Постоянното изнежване и глезене обаче може да бъде вредно в дългосрочен план – стиловете отглеждане на деца, които ги предпазват от предизвикателни изживявания, намаляват възможностите им да изграждат устойчивост.

В практиката си на детски психолог Мишел Борба е виждала как разглезени деца впоследствие се превръщат в презадоволени, егоистични, нещастни и постоянно неудовлетворени възрастни.

За щастие, има начини лошото им поведение да бъде коригирано, преди да се е влошило:

Отглеждате ли прекалено разглезено дете?

Първата стъпка е да идентифицирате признаците на разглезеното дете. Ето най-често срещаните от тях:

- Детето не приема “не” за отговор. Вашето дете очаква нещата да се случват по неговия начин и обикновено това е така. Всъщност, то е това, което постоянно казва на вас “не.”

- Обича повече да получава, отколкото да дава. Разглезеното дете не оценява това, което правите за него. Вместо да казва “моля” и “благодаря,” неговата предпочитана фраза е “дай ми.”

- Настоява да получава всичко сега и веднага. То не смята, че другите хора може да изпитват неудобство от неговите искания и очаква вие да оставите приоритетите си настрани и да се погрижите за него.

- Мисли само за себе си. То смята, че всичко му се полага по право и очаква специални услуги. Ако друго дете в класа получи значка за добро представяне, то се разстройва и казва: “Аз я заслужавах повече!”

- Никога не е доволно от това, с което разполага. То е свикнало да има всички играчки на света, но това никога не е достатъчно. То винаги иска още и още.

Съвети към родителите: Учете детето си да бъде по-внимателно и грижовно

Тъй като разглезените нагласи се учат, те могат и да се отучват. Просто не очаквайте детето ви да оцени новия ви стил. То вероятно ще се съпротивлява отначало, така че действайте бавно и не се поддавайте:

1. Казвайте “не” без да изпитвате вина

Родителите често смятат, че като казват “не”, това понижава самочувствието на децата, но проучвания показват, че деца, които са отгледани с установена структура на поведение и по-малко неща, които са им разрешени, имат по-висока самооценка и изпитват повече съпричастност към другите.

Когато казвате  “не,” предоставяйте кратка причина, за да може детето да разбере защо: “Първо се пише домашното, а след това се играе. По този начин може да се забавляваш, без да се притесняваш,” или, “Днес няма да играеш, защото кашляш и може да заразиш някого. Не искаме приятелите ти да се разболеят.”

2. Използвайте похвали за правилните неща

Ако детето ви е пристрастено към похвалите, опитайте да го хвалите, когато прави нещо за или с друг човек.

Например: “Ти и твоят съученик се справихте страхотно с онзи проект,” или “Да дариш своя комплект Lego за благотворителност бе много хубаво от твоя страна. Обичам доброто ти сърце.”

Това засилва важността на загрижеността. За това не бързайте да питате: “Как се справи на теста днес?” Вместо това, попитайте: “Разкажи ми за нещо хубаво, което направи за някого днес.”

3. Увеличавайте благодарността

Практикуването на благодарност помага на децата да се чувстват по-щастливи, да се справят по-добре с трудностите и увеличава удовлетвореността им от живота.

Провеждайте редовни ритуали на благодарност с вашите деца. По-малките деца могат да рисуват неща, за които са благодарни, а по-големите да записват благодарностите си в дневник.

Може също така да се редувате и да споделяте благодарности по време на вечеря или да имате споделен семеен дневник на благодарността, в който всеки може да пише.

4. Удължавайте изчакването

Проучвания показват, че способността човек да прави пауза, да изчаква и да забавя е силно свързана с бъдещи академични и финансови успехи.

Ако говорите по телефон, а детето ви настоява за внимание, дайте знак: “По-късно!” Ако дъщеря ви иска пуловер сега, но е забравила джобните си пари, ѝ кажете: “Следващият път!”

Ако синът ви избутва дъщеря ви от стола, така че да може да използва компютъра по-бързо, кажете: “Изчакай!”

5. Посочвайте несъобразителните действия

Когато детето ви прави нещо необмислено, му помогнете да помисли за чувствата на другия човек: “Как мислиш, че се почувства твоят приятел, когато грабна бонбона от ръката му, без да попиташ?”

След това попитайте: “Какво можеш да направиш, за да избегнеш тези наранени чувства следващия път?” Правилните въпроси могат да помогнат на децата да се научат на съпричастност и да осъзнават как техните разглезени действия засягат другите.

6. Фокусирайте се върху даването, а не върху получаването

Намирайте възможности вашето дете да прави неща за другите. Или заедно намирайте кауза, така че то да изпита чудото да дава, като например да предоставя играчки на детска болница.

Когато става въпрос за получаване, задавайте ограничения върху материалните неща и се придържайте към тях. Учете детето си как да приема подаръци, като репетирате учтиви отговори преди събитието: “Благодаря. Наистина го оценявам.”