Търсите евтина плажна почивка? Тогава се насочете към Източна Европа – това съветва читателите си британският таблоид The Guardian.

Балканските страни Хърватия, България, Албания и Черна гора предлагат слънце и страхотни цени през сезона през юни и септември, допълва изданието.

България

Когато си представят българското черноморско крайбрежие от 378 км, повечето хора се сещат за големите парти курорти, като Слънчев бряг и Созопол. Но ако се насочите по-на север - към румънската граница и покрай Варна, крайбрежието е по-малко натоварено.

До 2016 г. Каварна пулсираше под звуците на хеви метъл всяко лято по време на Kavarna Rock Fest, но сега е приятно спокойно място с дълъг градски плаж и голям природен резерват почти на прага му, пише The Guardian.

Изкачете се до нос Чиракман, за да се насладите на великолепна гледка към брега, както и да разгледате руините на византийската крепост Бизоне.

Ако попаднете в Каварна от 30 юни до 1 юли, ще видите станете свидетел на един от най-интригуващите ритуали в България. Хората се събират около лагерни огньове на определени плажове по крайбрежието на Черно море, пускат музика и гледат как слънцето изгрява на 1 юли – първоначално в чест на песента на Uriah Heep - July Morning.

Изданието препоръчва за отсядане комплекс Calithea и July Morning Seaside Resorts, а за крайбрежни обяди с черноморски миди - мидена ферма Дълбока, която има прекрасна гледка към морето от своите сенчести маси.

Pixabay

Следвайте бреговата ивица, докато тя се извива в природния резерват Калиакра и дългия 2 км нос Калиакра. Когато не държите под око богатия птичи живот на носа, ще забележите руините на цитадела от 8 век.

Погледнете надолу и ще видите един от най-привлекателните плажове на крайбрежието, сгушен в залива Болата, чиито тюркоазени води контрастират ярко с околните пясъчни скали.

Албания

Всяка година Албания се появява във все повече списъци с желани дестинации. С повече от 420 км крайбрежие, включително Албанската Ривиера (от Вльора на Адриатическо море до Саранда на Йонийско море), не е изненадващо, че страната се превръща в гореща плажна дестинация.

Борш, на около 40 км северно от Саранда, има дълъг плаж с камъчета, с много място сред шезлонгите и чадърите.

Pixabay

По на север Дерми е сред най-красивите плажове в Албания, но привличат тълпи в разгара на лятото. Той е и сцена за музикалния фестивал Kala от 31 май до 7 юни, който се разпродава бързо. Седмица по-късно ще бъде по-тихо, идеално за почивка.

На юг от Саранда, с лице към Корфу, се намира Ксамил с няколко плажа и археологически обекти, езера, блата и острови на националния парк Бутринт.

Хърватия

Част от туристическите компании побързаха да се възползват от влизането на Хърватия в еврозоната в началото на тази година и да вдигнат цените.

Въпреки това страната все още е евтина дестинация за тези, които обичат мързеливите дни край удивително чистите води на Адриатическо море и броденето през борови гори и маслинови горички.

На остров Брач тълпите се стичат на най-известния плаж в Хърватия - Златни Рат, но село Милна на западния бряг придава по-спокоен привкус на острова.

Фериботът от Сплит пристига в края на дългото дълбоко пристанище на Милна, което е заобиколено от крайбрежни ресторанти, каменисти плажове, маслинови горички и лозя.

Pixabay

За разлика от южното крайбрежие на Брач, където планината Видова е най-високата точка на Адриатическите острови, пейзажът около Милна е сравнително равен. Това го прави идеален за наемане на велосипед и колоездене от плаж до плаж.

Черна гора

Черна гора продължава да увеличава своите луксозни места за настаняване, изграждайки все по-големи и по-пищни курорти в скъпи анклави.

Все още обаче страната предлага много достъпни опции, но сравнително малката й част от Адриатическо море е много натоварена през юли и август, особено около Будва и Которския залив. Юни и септември са по-спокойни.

Град Петровац, южно от Будва, е удобна база за туристите с пясъчен градски плаж и пешеходния маршрут Reževići, започващ от северната му страна и минаващ през стар военен тунел към сладкия малък плаж Феникс.

Pixabay

Точно отвъд е по-големият плаж Перацица, известен с огромния – и никога незавършен – бетонен хотел, вграден в скалите. Феновете на бруталистичната архитектура ще го харесат.

Друга туристическа пътека - над хълма Мало Бърдо, води до по-традиционно живописни плажове в южната част на Петровац, особено красивия Лучица. Автобуси се движат от Петровац до пристанищния град Бар (40 минути). Има транспорт и до стария град - Стари Бар.

Тук калдъръмени алеи се вият покрай ресторанти в османски стил до руините, които датират от 800 г. пр.н.е. и включват театър на открито и турски бани.