С над 1 600 км брегова линия и над 1 000 острова и островчета, Хърватия е една от най-идиличните летни европейски дестинации.

И все пак досега тя винаги изглеждаше малко по-екзотична от страни, като Франция, Испания и Гърция, отчасти и заради собствената й валута - куната.

Всичко това се промени на 1 януари 2023 г., когато Хърватия се присъедини към еврозоната, заменяйки своята историческа куна с еврото. Това е 20-ата страна, която се присъединява към единната валута, припомня CNN.

Евробанкнотите и монетите вече циркулират в страната, като около 70% от банкоматите раздават евро вместо куни, според Европейската комисия. Останалите ще ги последват до 15 януари.

Куната ще може да се използва до 15 януари, въпреки че всеки, който плаща в куни, ще получава рестото си в евро. Обменният курс е фиксиран на 7.53450 куни за 1 евро.

Имате ли още куни, останали от последното ви пътуване?

Можете да ги обмените за евро във всяка хърватска поща до 30 юни и във всяка хърватска банка до края на 2023 г., като това е безплатно до 1 юли. Националната централна банка на Хърватия ще обменя безплатно банкноти и монети куни до декември 2025 г.

„Приветствам Хърватия в семейството на еврото и на масата на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт“, посочи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Хърватия работи усилено, за да се превърне в 20-ия член на еврозоната и успя. Поздравявам хърватския народ," допълни тя.

Hrvatska narodna banka - националната централна банка на Хърватия, вече е член на Евросистемата - централната банкова система на еврозоната, съставена от Европейската централна банка и националните централни банки на държавите-членки на еврозоната.

Освен че промени валутата си на 1 януари, Хърватия се присъедини и към Шенгенската зона - блок от 26 държави, премахнал границите помежду си. Това е 23-ата от 27-те държави-членки на ЕС, които са част от Шенген.

Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария също са част от зоната, като пълният брой е 27 държави и около 420 милиона европейски граждани, които могат да пътуват без граничен контрол из блока.

Проверките по вътрешните сухопътни и морски граници на страната са премахнати на 1 януари, докато същото ще се случи за вътрешните въздушни граници на 26 март. Хърватия вече може да издава и шенгенски визи.

Какво означава това за посетителите?

Без чакане при преминаване на границата - преди опашките по съхопътните граници със Словения и Унгария и при морските преходи от Италия бяха дълги.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович написа в Twitter, че 1 януари е "исторически ден за Хърватия".

„Ние сме първата страна, която влиза в Шенген и еврозоната в един и същи ден“, добави той. „С въвеждането на еврото нашите граждани и икономика ще бъдат по-добре защитени от кризи“.