Финансовите министри на страните от Г-7 ще се срещнат на 23 февруари, за да обсъдят мерки срещу Русия, които ще окажат натиск върху страната да сложи край на войната в Украйна, заяви финансовият министър на Япония Шуничи Сузуки.

Япония ще председателства срещата на финансовите министри и на управителите на централните банки на страните от Г-7 в индийския град Бенгалуру.

Срещата ще се проведе почти година след нахлуването на Русия в Украйна, определяйки действията си, като "специална военна операция".

Войната продължава - въпреки редицата наказателни мерки, които страните от Г-7 и други държави предприемат срещу Русия.

"Подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия ще бъдат основните теми за обсъждане," заяви Сузуки. "Ще продължим да си сътрудничим със страните от Г-7 и международната общност, за да засилим ефекта от санкциите и да постигнем крайната цел да принудим Русия да се оттегли."

Япония ще председателства срещата на финансовите министри от Г-7 тази година преди насрочена за 19-21 май в Хирошима среща на лидерите от Г-7. Групата на страните от Г-7 включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Срещата на Г-7 ще бъде последвана по-късно през седмицата от среща на финансовите министри от страните от Г-20, която ще бъде проведена в Бенгалуру.

Войната в Украйна и глобалната икономика се очаква да са във фокуса на срещата на Г-20.

На нея ще бъдат обсъдени инфлацията, която се повиши заради войната, цените на енергийните и хранителните продукти и подкрепата за развиващите се икономики, които са изправени пред дългови проблеми.

Неспособността за справяне с дълга на развиващите се пазари може да доведе до финансова криза, заяви по-рано високопоставен японски политик.

"Допринасяйки за дискусиите по тези проблеми, ние се надяваме да постигнем значителни резултати, които ще доведат до стабилен и устойчив глобален растеж," каза Сузуки.