Много хора се опитват постоянно да не изостават от натоварената си програма, а когато наближи обяд, вече са изтощени и им липсва концентрация.

Тогава посягат към втората си чаша кафе.

Диетологът Лорън Манакер обаче не прибягва до кофеина, за да си осигури приток на енергия. Прекалено големите количества кофеин могат да имат отрицателни странични ефекти, в това число главоболия, проблеми със съня и тревожност.

Вместо това, тя консумира един не толкова популярен плод, който, според нея, е пренебрегван отдавна – сушени сини сливи.

Сушените сините сливи – най-недооценената храна за повишаване на енергията

Сушените сини сливи са известни най-вече като лек за хората, които имат нужда от помощ за храносмилателната си система.

Те обаче са добър източник на енергия под формата на естествени захари. Страхотното при тях е, че консумацията им не води до бързо покачване на концентрацията на кръвната захар.

В някои случаи скокът в нивата на кръвната захар може да бъде последван от срив, от което да се почувствате мудни. Храните с нисък гликемичен индекс, като сушените сини сливи, могат да ви помогнат да си осигурите продължителна енергия без срива в нивата след това.

Въпреки че зависи от размера на самите сини сливи, Манакер казва, че консумира по около 30 грама на ден, което се равнява на три или четири броя.

Други бонуси от консумацията на сушени сини сливи е поддържането на костите здрави с напредването на възрастта. Проучване от 2022 г. на American Journal of Clinical Nutrition found установява, че дневната консумация на 50 грама сушени сини сливи (5-6 броя) може да предотврати загубата на костната минерална плътност при жените след менопауза.

Как да увеличите приема на сини сливи?

Сушените сини сливи са страхотни за хапване без нищо друго, но се уверете, че тези, които консумирате, не съдържат добавена захар. Сокът от сини сливи е друга опция, но Манакер препоръчва дневното количество да е около една чаша или по-малко.

Ето някои от нейните любими начини за включване на сушените сините сливи в храненето:

1. Добавете сушени сини сливи към вашето смути

Добавяйте сини сливи към вашите смутита, ако искате прилив на естествена сладост

За повишаващо енергията сутрешно смути Манакер използва четири сушени сини сливи без костилки, един замразен банан, 1/2 супена лъжица кора от лайм, една чаша замразени праскови, 3/4 чаша замразени череши без костилки и 1/2 чаша овесено мляко.

2. Заменяйте захарта с пюре от сушени сини сливи в печивата си

Поставете около 450 грама сушени сини сливи с 1/2 чаша топла вода в блендер, след което пасирайте, докато се образува пюре. Можете да използвате пюрето, за да замените от 1/3 до 1/2 от захарта в рецепта.

Пюрето от сушени сини сливи може да се използва и като заместител на яйца или мазнини. Използвайте 1/4 чаша пюре, за да замените едно голямо яйце. Ако искате да намалите мазнините, заменете до половината от маслото или олиото в рецептата с равно количество пюре.

3. Сушени сини сливи в тъмен шоколад

Можете да си направите богат на антиоксиданти и фибри десерт, като потопите пет сушени сливи без костилки в разтопен тъмен шоколад и ги оставите така за няколко часа.

4. Добавете нарязани сушени сини сливи към салата с пилешко месо

Изненадващата сладост, която сините сливи придават на пилешката салата, е лесен начин да „украсите“ това класическо ястие. Просто добавете нарязани сини сливи без костилка към пилешката си салата и разбъркайте добре.