Въпреки че е заявявал, че "не е голям почитател на бирата," наскоро Бил Гейтс е придобил дял на стойност в 902 млн. долара в нидерландската пивоварна Heineken.

На 17 февруари милиардерът е придобил 3.76% дял от Heineken Holding NV - компанията майка на Heineken, според уведомление до нидерландските регулаторни органи.

Съоснователят на Microsoft е придобил 6.65 млн. акции директно и други 4.18 млн. акции чрез тръст на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Стойността на целия дял на Гейтс е около 848 млн. евро, или 901.6 млн. долара по цени на затваряне на акциите към петък, деня на сделката.

Преди време Гейтс заявява, че не е голям почитател на бирата.

На въпрос в Reddit през 2018 г. каква е неговата любима бира Гейтс отговаря, че не е голям почитател на бирата, допълвайки, че ако е на бейзболен мач, например, той "пие светла бира, за да се впише в общото настроение на консумиращите бира около него."

През миналата година бяха публикувани резултатите от проучване за здравните рискове от консумацията на алкохол, което е финансирано от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Проучването установява, че е необходима "по-силна намеса", по-конкретно при по-младите хора, за "ограничаване на влошаването на здравето в световен мащаб, свързано с консумацията на алкохол."

Основателят на Microsoft обаче е инвестирал в компания за производство на бира и преди.

Много преди поста си в Reddit и проучването за здравето, през 2007 г. Гейтс купува дял на стойност 392 млн. долара във Femsa  - един от най-големите мексикански пивовари.

Femsa, която е най-голямата бутилираща компания на продукти на Coca-Cola, продаде подразделението си за производство на бира на Heineken през 2010 г., в резултат на което получи акции в компанията, но сега постепенно продава дела си в нидерландската пивоварна.