Тази история е наистина кошмарна. Опитвате се да стигнете някъде, подготвили сте се, планирате и правите всичко възможно, но въпреки това се озовавате точно там, откъдето сте тръгнали.

Точно това се случва с Брайън Готлиб и неговите колеги пътници на борда на полет на Air New Zealand в четвъртък, когато планираното им пътуване от Окланд до John F. Kennedy International Airport в Ню Йорк е нарушено от проблем с електрическото захранване на летището.

Терминал 1 на JFK е затворен и някои от полетите са отклонени. Част от тях кацат на други летища: Newark, Washington Dulles, Boston Logan.

Полетът на Готлиб - ANZ2, обаче обръща по средата на пътуването и каца обратно в Окланд - повече от 16 часа след заминаването си от същото летище.

Сайтът за проследяване на полети Flightaware регистрира общо време за летене от 16 часа и 25 минути, като самолетът изминава половината път от планираното си пътуване.

„Спях и се събудих с усещането, че със сигурност ще кацна на JFK скоро“, казва Готлиб за CNN Travel. „Тогава пътникът до мен ме потупа по рамото и каза: „Знаете ли, че сме почти в Окланд? “

Новината е съобщена на Готлиб два или три часа преди самолетът да се приземи. Съобщение за отклонението обаче няма, докато полетът не приближава Нова Зеландия, въпреки че маршрутът може да бъде проследен на устройствата на седалките в самолета.

Готлиб казва, че когато пилотът прави съобщението, той признава, че решението да се върнат обратно частично се основава на ефективността на графика на авиокомпанията и че липсата на екипаж на летище близо до JFK би причинила допълнително забавяне за превозвача.

Пътниците не са доволни. „Всички в този самолет биха предпочели да бъдат на всяко летище в САЩ“, казва Готлиб, който е дизайнер на игри и се прибира у дома след петседмично работно пътуване.

Извинения от авиокомпанията

Air New Zealand заявява за CNN Travel, че „пренасочването към друго пристанище в САЩ би означавало, че самолетът ще остане на място няколко дни, което ще се отрази на редица други планирани услуги и клиенти на авиокомпанията.“

„Извиняваме се за неудобството и благодарим на нашите клиенти за тяхното търпение и разбиране“, казват още от Air New Zealand

Готлиб, който живее в Ню Йорк, прекарва осем часа на летището в Окланд в очакване на следващия полет до Лос Анджелис, откъдето да се прехвърли на самолет за Ню Йорк.

Air New Zealand му предоставя ваучери за хранене на стойност 100 долара, но той няма късмета да получи достъп до летищния салон на авиокомпанията, за да се освежи.  

Това е вторият провален опит на Готлиб да се прибере у дома. Първоначалният му полет до Щатите в понеделник е отменен поради опустошителния циклон, който удари Нова Зеландия тази седмица.

Плановете на съпругата му да се присъедини към него през последните две седмици от престоя му също са провалени, след като полетът й е отменен поради наводнението на летището в Окланд в края на януари.