Правителството на Нидерландия обяви, че планира нови ограничения за износа на полупроводникови технологии с цел защита на националната сигурност, като по този начин се присъедини към усилията на САЩ за ограничаване на износа на чипове за Китай.

Изявлението представлява първия конкретен ход, предприет от страна на Нидерландия, която контролира съществено важни технологии за производство на чипове, към приемането на правила, за които настоява Вашингтон с цел спъване на китайската индустрия за производство на чипове и забавяне на нейния напредък в областта на въоръжените сили.

През октомври САЩ наложи мащабни ограничения за износ на американски инструменти за производство на чипове за Китай, но за да бъдат ефективни тези ограничения, към тях трябва да се присъединят и други доставчици от Нидерландия и Япония, които произвеждат ключови технологии за производство на чипове. Страните водят преговори по този въпрос от месеци.

Министърът на търговията на Нидерландия Лизе Шрайнемахер обяви решението в писмо до парламента, заявявайки, че ограниченията ще бъдат въведени преди лятото.

В писмото не се споменава Китай, която е ключов търговски партньор на Нидерландия, нито пък ASML Holding - най-голямата технологична компания в Европа и основен доставчик на производителите на полупроводници, но и двете ще бъдат засегнати.

В писмото се посочва една конкретна технология, която ще бъде засегната - “DUV литографията“, или вторият най-усъвършенстван тип машини, които ASML продава на производители на чипове.

От ASML обявиха, че очакват, че ще трябва да кандидатстват за лиценз за износ на най-усъвършенстваните си DUV машини, но това няма да засегне финансовите прогнози за 2023 г.

Компанията доминира на пазара на машини за производство на чипове чрез фотолитография, които струват милиони долари и използват мощни лазери, за да създават миниатюрните интегрални схеми на чиповете.

Компанията очаква продажбите ѝ за Китай да останат без промяна на ниво от около 2.2 млрд. евро през 2023 г., което представлява относително свиване, тъй като прогнозата за общите ѝ продажби е да нараснат с 25%.

Основни клиенти на ASML, като TSMC и Intel, в момента са ангажирани с увеличение на производствения си капацитет.

ASML никога не е продавала най-усъвършенстваните си “EUV” машини на клиенти в Китай, а по-голяма част от “DUV” машините в страната са купувани от относително не толкова напреднали производители на чипове.

Най-големите ѝ южнокорейски клиенти - Samsung и SK Hynix, разполагат със значителен производствен капацитет в Китай.

Изявлението на нидерландското правителство оставя някои основни въпроси без отговор, в това число дали ASML ще може да обслужва DUV машините на стойност над 8 млрд. евро, които е продала на клиенти в Китай от 2014 г. насам.

Очаква се още тази седмица Япония да излезе с изявление относно политиката си за износ на оборудване за производство на чипове.