Английски археолози откриха останките на римски аристократ в северната част на страната.

Скелетът на неидентифицираната жена, за която се смята, че е на повече от 1000 години, е намерен в оловен ковчег в гробище в град Лийдс миналата година.

Останките на 62 души са изровени в неизвестен досега археологически обект близо до Гарфорт. Мъже, жени и 23 деца са погребани на мястото, разкрито от екип археолози, съобщава CNN.

Смята се, че мъртвите включват представители както на късната римска, така и на ранната саксонска епоха, тъй като в гробовете са открити погребални обичаи и от двете.

Дейвид Хънтър, главен археолог от West Yorkshire Joint Services, казва пред CNN, че разкопките започват, след като предприемач иска разрешение за строеж от местните власти.

Археологическо проучване на обекта, чието точно местоположение не е обявено, води до откриването на останките миналата пролет.

Екипът на Хънтър има основание да смята, че мястото може да представлява обект от археологически интерес, тъй като са открити римски и англосаксонски структури наблизо при предишни разкопки. „Но не очаквахме да намерим гробище с 62 останки на това място“, добавя той.

Доказателства за погребални практики, открити на обекта, биха могли да показват ранни християнски вярвания, заедно със саксонските погребения, допълва екипът. Открити са и лични вещи, като ножове и керамика.

Описвайки оловния ковчег като „много рядък“, Хънтър казва: „Оловният лист е подплатата на по-голям дървен ковчег, така че това е римлянин с много висок статус.“ Ковчегът съдържа и бижута, които засилват подозренията на екипа относно погребания вътре човек.

Археолозите се надяват, че гробището на 1600 години може да им помогне да разберат важния и до голяма степен недокументиран преход между падането на Римската империя около 400 г. и създаването на по-късните англосаксонски кралства.

След като римляните напускат Великобритания, Западен Йоркшир попада в кралство Елмет. Дори след напускането на римляните, много области, включително Елмет, продължават да показват елементи от римската култура – заедно с тази на англосаксонците. Това продължава около 200 години.

Описвайки разкопките като „изключителни“, Хънтър казва: „Това има потенциала да бъде находка от огромно значение, променяйки разбирането ни за развитието на древна Британия и Йоркшир.

Присъствието на две общности, използващи едно и също място за погребение, е изключително необичайно и дали използването на това гробище се припокрива или не ще определи колко значима е находката.“

Останките ще бъдат подложени на тестове и анализ, включително въглеродно датиране, което екипът се надява да помогне за установяване на точни времеви рамки, както и подробности за храненето на индивидите и техния произход.

Разкопките на обекта отчасти са предизвикани от факта, че предишни разкопки в близкия район разкриват късни римски каменни сгради и малък брой структури в англосаксонски стил.

Констатациите са оповестени едва сега, тъй като мястото трябва да бъде защитено, за да могат да бъдат извършени първоначалните тестове.

След като анализът на находките приключи – процес, който може да отнеме година или две, според Хънтър – оловният ковчег се очаква да бъде изложен в Градския музей на Лийдс.