Храненето навън изглежда е било толкова популярно преди 5000 години, колкото и днес - археолози откриха в Ирак древна таверна, датираща от 2700 г. пр.н.е.

Кръчмата, намерена в древния град Лагаш и скрита само на 48 см под повърхността, е разделена на зона за хранене на открито и стая, съдържаща пейки, пещ, останки от древна храна и дори 5000-годишен "хладилник".

Първоначално археолозите се озовават в откритото дворно пространство - трудна за разкопки зона, посочва Рийд Гудман, археолог от Университета на Пенсилвания, пред CNN. Това ги кара да стопират процеса на обекта за известно време.

След завръщането си в мистериозния двор няколко месеца по-късно, през есента на 2022 г., Сара Пизименти от университета в Пиза разширява изкопа.

След това екипът открива фурна с промишлени размери, древен "хладилник", който попива влагата, за да поддържа храната охладена, и десетки конусовидни купи, много от които съдържат останки от риба, разкривайки целта на двора - зона за хранене на открито.

Лагаш, днес Тел ал-Хиба, е бил един от най-старите и най-големи градове в Южна Месопотамия - обитаван от петото хилядолетие до средата на второто хилядолетие пр. н. е. и обхващащ площ от почти пет квадратни километра.

Днес той е важен археологически обект, на който разкопките започват отново през 2019 г. като част от съвместен проект между Penn Museum, Университета в Кеймбридж и Държавния съвет за антики и наследство в Багдад. Използват се и нови технологии, като фотография с дрон и генетичен анализ.

Разкриването на таверната подкрепя тезата на археолозите, че обществото по онова време не се е състояло само от елит и роби, както се смята преди. То е включвало и древна средна класа.