14 март е световният ден на числото Пи. Той е избран, тъй като 3.14 представлява подредбата на месеца и деня в календара.

Числото Пи е най-популярната константа в математиката, но малцина знаят, че има хилядолетна история и милиарди цифри след десетичната запетая. Това разказа пред darik.bg преподавателят по висша математика Христо Манев.

Той обясни, че използването на означението с гръцката буква Пи датира от 18 век. За негови откриватели могат да се считат още жителите на древна Месопотамия.

Днес отбелязваме Световния ден на съня

Те забелязали, плетейки кошници, че за да се направи точният диаметър, материалът, който трябвало да се използва, бил 3 пъти по-голям от дължината на обиколката. Те не го формулирали, естествено, по такъв начин, но практически го използвали.

"Това е ирационално число, не можем да намерим точната му стойност", обясни Манев. Ако искаме да сме прецизни, можем да отбележим Международния ден на числото Пи точно в 01:59 часа, защото съкращението на математическата константа 3.14 продължава с цифрите 1, 5, 9.