Индексът на сините чипове SOFIX добавя 1.39% към стойността си от началото на годината. Широкият индикатор BG BX40 отчита ръст от 0.45% за същия период.

Кои са най-добре представящите компании през 2023 г.?

Софарма е един от двигателите на позитивното движение на индексите, тъй като нараства с 18.83% спрямо края на миналата година.

Сред BG BX40 има само още една компания, отчела двуцифрено повишение от началото на годината. Това е ЕМКА, добавила 17.95% към пазарната си оценка.

Други четири компании носят по над 9% възвръщаемост на инвеститорите си. - Първа инвестиционна банка и Елхим Искра, поскъпнали с 9.55 и 9.20%, както и двете най-големи акционерни дружества със специална инвестиционна цел на пазара ни – Адванс Терафонд и Фонд за недвижими имоти България. Ръстът при тях е от съответно 9.09 и 9%.

В топ 10 по ръст попадат още М+С Хидравлик, Алтерко, Хидравлични елементи и системи и Спиди. 

Най-ликвидните компании

Ликвидността често е един от най-важните фактори при взимането на инвестиционно решение за покупка на книжа на дадена компания.

Над всички от началото на годината е Доверие Обединен Холдинг, където са осъществени 1 255 сделки.

В подреждането по ликвидност следват Еврохолд България и Адванс Терафонд АДСИЦ, с чиито книжа са осъществени респективно 772 и 702 сделки. 

В топ 5 са още технологичната Алтерко и фармацевтичната Софарма.

Най-висок оборот

Общо при 12 от дружествата от BG BX40 се отчита оборот от над 1 млн. лв. Лидерството  е за Доверие Обединен Холдинг, където покупко-продажбите са за 5.3 млн. лв.

Следват Алтерко, Софарма и Велграф Асет Мениджмънт, които са единствените останали компании с оборот от над 2 млн. лв. 

Топ 5 се допълва от Еврохолд България със сключени сделки за 1.7 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.