В Boston labs стари, слепи мишки са възвърнали зрението си, развили са по-умни и по-млади мозъци и са изградили по-здрави мускули и бъбречна тъкан.

От друга страна, младите мишки са остарели преждевременно, с опустошителни резултати за почти всяка тъкан в телата им.

Експериментите показват, че стареенето е обратим процес, който може да се движи „напред и назад по желание“, казва експертът по антистареене Дейвид Синклер, професор по генетика в Blavatnik Institute към Harvard Medical School и съдиректор на Paul F. Glenn Center за изследване на биологията на стареенето.

Телата ни съдържат резервно копие на нашата младост, което може да бъде задействано за регенериране, твърди Синклер в нова статия.

Експериментите, публикувани за първи път в четвъртък в списание Cell, оспорват научното твърдение, че стареенето е резултат от генетични мутации, които подкопават нашата ДНК, създавайки „бунище“ от увредена клетъчна тъкан, което може да доведе до влошено физическо състояние, болести и смърт.

 „Вярваме, че това, което ни кара да остаряваме, е загуба на информация – загуба на способността на клетката да чете оригиналната си ДНК, така че тя забравя как да функционира. Наричам го информационна теория за стареенето“, казва Синклер.

Очаква се констатациите на учените „да променят начина, по който виждаме процеса на стареене и начина, по който подхождаме към лечението на заболявания, свързани със стареенето“.

Pixabay

Епигенетичните промени контролират стареенето

Докато ДНК може да се разглежда като хардуер на тялото, епигеномът е софтуерът. Епигените са протеини и химикали, които могат да кажат на гена „какво да прави, къде да го прави и кога да го прави“, според Националния институт за изследване на човешкия геном.

Епигеномът буквално включва и изключва гените. Този процес може да бъде предизвикан от замърсяване, токсини в околната среда и човешки навици, като пушене, нездравословна диета или хронична липса на сън.

И точно като компютър, клетъчният процес се поврежда, тъй като ДНК се разрушава или уврежда, казва Синклер.

„Клетките се паникьосват, а протеините, които обикновено биха контролирали гените, се разсейват, когато трябва да поправят ДНК“, обяснява той. „След това не всички намират пътя си обратно към мястото, откъдето са тръгнали.“

С други думи, клетъчните части губят пътя си към дома, подобно на човек с Алцхаймер.

„Удивителното откритие е, че има резервно копие на софтуера в тялото, което можете да нулирате“, казва Синклер. „Ние показваме защо този софтуер се поврежда и как можем да рестартираме системата, като докоснем превключвател за нулиране, който възстановява способността на клетката да чете отново правилно генома, сякаш е отново млада.“

Няма значение дали тялото е на 50 или 75 години, здраво или болно, според Синклер. След като този процес бъде задействан, тялото ще си спомни как да се регенерира и ще бъде отново младо, дори ако вече сте стари и имате заболяване.

"Какво представлява този софтуер, все още не знаем. В този момент ние просто знаем, че можем да натиснем превключвателя,“ допълва експертът.

Години изследвания

Търсенето на промяна започва, когато Синклер е все още аспирант в Масачузетския технологичен институт и открива съществуването на гени за контролиране на стареенето в дрожди.

Този ген съществува във всички същества, така че трябва да има начин да се направи същото при хората, предполага той. За да провери теорията си, опитва да ускори стареенето при мишки, без да причинява мутации или рак.

С помощта на други учени Синклер и неговият екип от Харвард са успели да състарят тъканите в мозъка, очите, мускулите, кожата и бъбреците на мишки.

За целта те разработват ICE - съкратено от индуцируеми промени в епигенома. Вместо да променя кодиращите секции на ДНК на мишките, които могат да предизвикат мутации, ICE променя начина, по който ДНК се сгъва. Временните, бързо заздравяващи разрези, направени от ICE, имитират ежедневните щети от химикали, слънчева светлина и други подобни, които допринасят за стареенето.

Мишки с ICE на една година изглеждат и действат сякаш са два пъти по-възрастни.

Да станеш отново млад

Идва време и процесът да бъде обърнат. Създава се смес от три от четирите „фактора на Яманака“ - възрастни човешки кожни клетки, които са препрограмирани да се държат като ембрионални или плурипотентни стволови клетки, способни да се развият във всяка клетка в тялото.

Коктейлът се инжектира в увредени ганглийни клетки на ретината в задната част на очите на слепи мишки и се включва чрез прием на антибиотици.

„Антибиотикът е само инструмент. Може да е всеки химикал, просто начин да се уверим, че трите гена са включени“, казва Синклер пред CNN. „Обикновено те се откриват само при много млади, развиващи се ембриони и след това изчезват с възрастта.“

След като мишките възвръщат по-голямата част от зрението си, екипът се заема с мозъчни, мускулни и бъбречни клетки и ги възстановява до много по-млади нива, според проучването.

„Един от нашите пробиви е да осъзнаем, че ако използваме този конкретен набор от три плурипотентни стволови клетки, мишките няма да се върнат на нулева възраст, което би причинило рак или по-лошо“, казва Синклер. „Вместо това клетките се връщат на между 50% и 75% от първоначалната възраст и спират. Все още не разбираме откъде знаят как да направят това“.

Днес екипът на Синклер се опитва да намери начин да достави генетичния превключвател равномерно до всяка клетка, като по този начин да подмлади цялата мишка наведнъж. Това техническо препятствие е преодоляно в две други проучвания, чиито резултати все още не са публикувани.

Какво следва?

Милиарди долари се наливат в борбата срещу стареенето, като се финансират всякакви методи за връщане на часовника назад.

В своята лаборатория Синклер казва, че неговият екип е нулирал клетките в мишки многократно, показвайки, че процесът на стареене може да бъде обърнат повече от веднъж, като в момента се тества генетичното нулиране при примати.

Но може да минат десетилетия, преди да започнат клинични изпитвания при хора, след това да бъдат анализирани и ако са безопасни и успешни, най-накрая институционално одобрени.

Но точно както увреждащите фактори могат да нарушат епигенома, здравословното поведение може да го поправи, каза Синклер. „Знаем, че това е вярно, защото хората, водили здравословен начин на живот, имат по-ниска биологична възраст от онези, живели нездравословно“, казва той.

Неговите съвети? Съсредоточете се върху растителната храна, хранете се по-рядко, спете достатъчно, задъхвайте се за 10 минути три пъти седмично, докато тренирате, за да поддържате мускулната си маса, не се тревожете за дребни неща и водете добър социален живот.

„Посланието е, че всеки ден има значение“, казва Синклер. „Начинът, по който живеете живота си, дори когато сте в тийнейджърските и 20-те си години, наистина има значение, дори десетилетия по-късно, защото всеки ден часовникът ви тиктака.“