Рекордните обеми на рисковото финансиране, които белязаха 2021 г. и началото на 2022 г., са на път да пресъхнат.

Към края на първото тримесечие на 2023 г. дяловите инвестиции на рисковите фондове в САЩ възлизат на едва 11.7 милиарда долара, като общият брой на сделките е под 100. 

Това е най-лошото представяне от четвъртото тримесечие на 2017 г. насам, по данни на стартъп платформата PitchBook, цитирани от MarketWatch.  

През 2021 г. бяха набрани общо 158.5 милиарда долара в 1336 сделки, а миналата година бяха събрани 170.8 милиарда долара, макар и с по-малко сделки (892).

„Активността е спаднала доста през последната година, тъй като пазарът допълнително се "кондензира" след разширяването през 2021 г. Хората подхождат към инвестициите доста по-предпазливо“, коментира анализаторът на PitchBook Винсънт Харисън.

Макс Навас, който е сред авторите на последния доклад на PitchBook, добавя, че бавният темп на набиране на средства за стартиращите компании може да е сигнал за допълнително влошаване на средата до края на годината.

Консултантската компания CB Insights прогнозира, че рисковите фондове по целия свят отчитат инвестиции от около 65 милиарда долара в 6000 сделки през първите три месеца на годината.

Това е значителен спад спрямо предходното тримесечие и най-ниската тримесечна сума на финансиране от 2020 г. насам.

Колапсът на Silicon Valley Bank през март не е отразен изцяло в последните данни, но със сигурност ще окаже натиск върху пазара и може „да изостри проблема с наличността на капитал", смята Винсънт Харисън. По думите му, ликвидността става още по-важна.

Логан Алин, управляващ съдружник и основател на Fin Capital, разглежда 2023 г. като "болезнена година" за частните и публичните пазарни технологични компании. Според него, фалитът на SVB ще има дългосрочни последствия по отношение на достъпа до капитал и рисков дълг.

Нестабилната икономика и ниският брой на IPO-тата през първото тримесечие на 2023 г. вече разклатиха пазара на рисковото финансиране.

Сделките за продажба чрез излизане на капиталовия пазар са едва 5.8 милиарда долара през първите три месеца на годината, което по-малко от 1% от общата сума, генерирана през рекордната 2021 г.

Капиталите продължават да се концентрират в по-големи фондове, но само два от тях са затворили сделки за 1 милиард долара или повече през първото тримесечие на годината, в сравнение с 36 през 2022 г., посочват още от PitchBook.