Братът на Илон Мъск, който е член на борда на директорите на Tesla е упражнил през настоящата седмица опции, позволили му да спечели 17 млн. долара, пише Fortune.

Упражняването на опциите и последващите продажби на акции биха били невъзможни, тъй като само след дни (бел. ред. 19 април) Tesla ще обяви тримесечните си резултати.

Като лице, разполагащо с вътрешна информация, Кимбал Мъск не би трябвало да осъществява сделки в толкова кратък период до отчета на компанията.

Той обаче е уведомил за намеренията си още през декември, или около четири месеца по-рано.

Според плана за разпореждане, подаден в края на миналата година, Кимбал е упражнил опции с падеж през юни 2025 г. Той е купил 100 000 акции от компанията на цена от 24.73 долара за брой на близо 90% по-ниска цена от предходното затваряне на книжата на Tesla.

Малко по-късно Кимбал Мъск е продал акциите в 11 различни сделки на цени между 192.78 и 202.64 долара за брой, от което е спечелил нетните над 17 млрд. долара.

След сделките, братът на Илон Мъск, който е и в борда на директорите на SpaceX и Chipotle, разполага с 1.6 млн. акции от Tesla.

Продажбите му обаче отварят стари рани у инвеститорите в компанията. Вътрешни за компанията лица, включително Илон Мъск, използваха книжата на Tesla като един вид касичка, за да насочват средства към други начинания.

Именно продадените през миналата година акции за 23 млрд. долара на Tesla от Илон Мъск за финансирането на покупката на Twitter са в основата на рекордното понижение по позицията през 2022 г.

Според част от инвеститорите, продажбите от ръководни кадри вероятно означават, че те не очакват значителна възвръщаемост на капитала, която акциите на Tesla могат да предоставят в бъдеще.

За последно вътрешни лица са купували книжа на производителя на електрически автомобили през февруари 2020 г. Тогава Илон Мъск купува акции за 10 млн. долара, а Лари Елисън – за 1 млн. долара.

В последните година и половина Илон Мъск е продал акции за близо 40 млрд. долара от компанията си. По-малкият му брат пък е продал акции за 100 млн. долара през ноември 2021 г.