На 25 октомври 2022 г. земетресение с магнитуд 5.1 по салата на Рихтерс разлюлява района около залива на Сан Франциско в Калифорния.

За щастие, то не е от силните, но Геоложката служба на САЩ (USGS) е затрупана от сигнали на граждани, усетили го. Няма информация за причинени щети, но земетресението е значимо в едно друго отношение – много хора от района получават известие на телефоните си преди трусът да започне.

Още по-важното е, че много от самите тези телефони са помогнали за засичането на земетресението.

Щатският технологичен гигант Google си сътрудничи с USGS и академици в редица университети в Калифорния за разработването на система за ранно предупреждение, която уведомява потребителите няколко секунди преди трусовете да започнат.

Това е един кратък прозорец за предупреждение, който обаче може да осигури достатъчно време, за да може човек да се скрие под маса или бюро.

Това може също така да е достатъчно време, за да бъде бъде намалена скоростта на влакове или да попречи на самолети да излетят и да предупреди шофьорите да не влизат под мостове или в тунели. Тази система вероятно ще спасява животи, когато има по-силни земетресения.

Тя използва данни от два източника. Първоначално, системата разчита на мрежа от 700 сеизмометъра, инсталирани в целия щат от сеизмолози на USGS, Калифорнийския технологичен институт и Университета на Калифорния, Бъркли и щатските власти (сеизмометри в американските щати Орегон и Вашингтон също захранват с данни системата, известна като ShakeAlert). 

Google също така създава най-голямата мрежа за засичане на земетресения посредством телефони на граждани. 

Повечето телефони, които са с операционната система на Google - Android, имат вградени акселерометри – електрониката, която засича кога един телефон променя местоположението си.

Те се използват най-често за промяна на ориентацията на дисплея и също така осигуряват информация за броя на изминатите крачки за фитнес тракера на Google. Сензорите обаче са изненадващо чувствителни и могат да действат и като мини сеизмометри.

Google представи функционалност, която дава възможност на потребителите да позволят на телефона си да изпраща автоматично данни на Android Earthquake Alerts System, ако устройството им улови вибрации, които са характерни за P-вълните на едно земетресение.

Обединявайки данните от хиляди и дори милиони други телефони, системата може да изчисли дали някъде се случва земетресение и къде. След това тя може да изпрати сигнали до телефоните в района, където вероятно ще ударят сеизмичните вълни, предоставяйки ранно предупреждение.

И тъй като радиосигналите се движат по-бързо от сеизмичните вълни, предупрежденията могат да пристигнат преди тресенето да започне в зони по-далеч от епицентъра.

"Ние на практика правим състезание между скоростта на светлината (което е приблизително скоростта, с която идват сигналите от телефона) и скоростта на земетресението. За наше щастие, скоростта на светлината е много по-голяма", казва Марк Стогайтис, софтуерен инженер в Android.

Тъй като по-голяма част от данните се събират групово, технологията открива възможността за следенето за земетресения в райони, в които няма големи мрежи от скъпи сеизмометри.

Това увеличава възможността за предоставяне на известия за земетресения, дори и в по-отдалечени и бедни региони в света.

През октомври 2022 г. инженери от Google виждат как телефони в района на Залива на Сан Франциско светват с данни за засечено земетресение, докато вълните се отдалечават от епицентъра.

Сега системата редовно прихваща тези разлюлявания. На 4 април 2023 г. в Трес Пинос, Калифорния, има земетресение с магнитуд 4.5 по скалата на Рихтер, засечено от системата ShakeAlert, което предизвиква изпращане на известия до мобилните телефони в района.

В Калифорния често има земетресения, като в щата има по до 100 малки земетресения на ден. Повечето от тях са прекалено слаби, за да бъдат усетени. В щата обаче има и по-големи земетресения, като всяка година обикновено има по 15-20 труса с магнитуд над 4.0.

От около 16-те млрд. телефона, които се използват по света, над 3 млрд. са с операционна система Android, а Системата за известия при земетресение вече е налична в повече от 90 държави, които са особено уязвими на земетресения.

Системата обаче има и своите ограничения, най-вече в отдалечени райони, където малцина притежават смартфони и при земетресения в морето, които могат да предизвикат цунами.

Макар тя да помага с подаването на предизвестия няколко секунди предварително, науката по прогнозирането на земетресенията още преди те да се случили, продължава да се изплъзва, както винаги.