Въпреки несигурната глобална икономика, над две трети от аутсорсинг компаниите в балкансия регион очакват тази година да е положителна за тях, показва проучване на финландско-българската IT компания East. 

Според проучването, оборотът на аутсорсинговите технологични бизнеси е нараснал с 33% през 2022 година и е генерирал норма на оперативна печалба от 17%.

Проучването, което картографира състоянието на аутсорсинг компаниите на Балканския полуостров, документира стратегическите им цели, както и потенциалните бариери за растеж. 

Според East, повечето бизнеси възнамеряват да наемат повече хора тази година и да инвестират в нови технологии и обучение на персонала си. 

Недостигът на кадри остава едно от основните предизвикателства за компаниите в сектора. Някои от тях "внасят" служители от други градове и дори от други държави. Средният ръст на заплатите в IT сектора от 2020 година насам възлиза на близо 17% годишно. 

Освен това, повече от половината (58%) съобщават, че клиентите им взимат решения по-предпазливо отколкото през миналата година, а над една трета (39%) заявяват, че партньорите им са направили неочаквани съкращения в областта на IT аутсорсинга.

Въпреки тези предизвикателства, перспективите остават положителни.

"На Балканите няма страх от рецесия. Бизнес възможностите тази година изглеждат обещаващи и, въпреки глобалната ситуация, находчивите бизнеси инвестират в своите пазари и в бъдещето", казва главният изпълнителен директор на East Тимо Райло.

Според проучването, скандинавските страни са третият най-голям пазар за компаниите, предлагащи IT услуги, от Балканите. В продължение на над 15 години East свързва Скандинавия и Балканите, като помага на балканските доставчици на технологични услуги да намират скандинавски клиенти и партньори.

В проучването участват 36 компании, доставчици на IT услуги, като 40% от тях са от България, 17% - от Румъния, 17% - от Сърбия, а 22% - от други балкански страни.

Клиентите на East варират от малки стартъпи до публични скандинавски компании. През 2022 година приходите на компанията възлизат на 1.7 милиона евро.