Улиците на Дака са изпълнени с постоянен шум. Сред хора от клаксони, ревящи коли и дрънкащи рикши можете да чуете електрическото бръмчене на отворените триколесни таксита на града, наречени тук-тук, докато си проправят път през трафика.

В хаоса един стартиращ бизнес от Бангладеш забелязва възможност. SOLshare планира да използва около 2.5 милиона електрически тук-тук в страната и да ги превърне във „виртуална електроцентрала“.

„Когато тук-тук стигнат до гаража в края на смяната, те се връщат с 30% ток в батериите си“, казва Салма Ислам, ръководител на проекти, набиране на средства и комуникация в SOLshare. „Ако могат да го върнат обратно в мрежата, когато търсенето е наистина високо, това би било невероятно.“

SOLshare знае точно колко електричество остава в тук-тук, защото работи с местни сервизи за надграждане на техните конвенционални оловно-киселинни батерии до интелигентни литиево-йонни батерии.

Те са оборудвани с чип на SOLshare, който събира данни за производителността, местоположението и нивото на заряд на батерията, разказва CNN.

Стартъпът твърди, че остатъчното електричество в тези батерии може да осигури до 20% от енергията, необходима на нацията, когато търсенето е най-високо. Превозните средства ще се презареждат през нощта, когато търсенето в мрежата е най-ниско.

От SOLshare се надяват, че това мобилно захранване може да помогне за стабилизиране на енергийната мрежа на Бангладеш — и да задвижи икономическото развитие на страната.

„Търсенето непрекъснато расте, защото населението също расте и тъй като финансовото състояние на хората се подобрява, техните енергийни нужди също се увеличават“, казва Ислям.

Блестяща идея

SOLshare стартира своята пилотна програма за електромобили, наречена SOLmobility, през 2021 г. Тя си партнира с 15 тук-тук гаража, за да обнови батериите на около 40 превозни средства и започва да събира данни за пробега и дейността на триколесните.

Интелигентните батерии използват 40% по-малко енергия от оловно-киселинните, казва Ислям. Освен това литиево-йонните батерии се зареждат само за шест часа – за около половината от времето, като са по-леки и по-ефективни.

Въпреки че са два пъти по-скъпи, в сравнение с оловно-киселинните батерии, те издържат до пет пъти по-дълго, според Ислям.

Мохамед Делвар Хосейн, който кара тук-тук в предградието Тонги на Дака повече от десетилетие, започва да използва интелигентна батерия SOLshare миналата година.

Той казва, че това е увеличило месечните му приходи с 50%, защото може да прави повече пътувания с едно зареждане. Смята, че здравето му се е подобрило, защото вече не вдишва токсичните изпарения, излъчвани от оловно-киселинната батерия.

Светлина в тунела

Амбициите на SOLshare надхвърлят индустрията с тук-тук превози. Старъпът иска да трансформира целия енергиен сектор на Бангладеш в множество направления.

През 2015 г. компанията започва изграждането на peer-to-peer микромрежи, захранвани със слънчева енергия, които позволяват на домакинствата без слънчеви панели да купуват излишната енергия от други в общността.

До момента са инсталирани 118 микромрежи в цялата страна. Досега стартъпът е набрал 6 милиона долара. Компанията инсталира и системи от слънчеви панели за домове и търговски сгради, като разполага с 27 мегавата инсталации, казва Ислам.

Ръстът в употребата на слънчева енергия може да помогне на страната да намали зависимостта си от изкопаеми горива, допълва той, като тези микромрежи биха могли да върнат излишната енергия обратно в националната мрежа.

Иновациите на SOLshare идват в ключов момент за енергийния сектор на нацията. „Миналото лято имахме масивни повреди в електропреносната мрежа, това отвори очите на всички“, казва Ислям.

В цялата страна домакинствата се сблъскват с често прекъсване на електричеството. През октомври 2022 г. Бангладеш претърпя най-голямото прекъсване на електрозахранването от осем години насам, когато националната мрежа се повреди и потопи 96 милиона души в тъмнина.

Въпреки че е дом на най-голямата програма за слънчева енергия извън мрежата в света, заради бързия растеж на Бангладеш и нарастващото търсене възобновяемите източници представляват само 3.5% от енергията на страната.

Разположената на ниска надморска височина нация е една от най-уязвимите на изменението на климата държави в света и е силно податлива на наводнения, суши и бури – така че намирането на устойчив начин за поддържане на нейното нарастващо търсене на енергия е жизненоважно.

„Мисля, че подраниха, изпревариха времето си“, казва Соня Башир Кабир, основател на местната компания за рисков капитал SBK Tech Ventures и ранен инвеститор в SOLshare. Тя вярва, че следващите пет години предлагат много възможности за компанията.

„Правителството е поело много сериозен ангажимент относно климата, което означава, че политиките ще бъдат благоприятни за стартъпа“, допълва тя.