"Роден съм през 1922 г., когато средната продължителност на живота в САЩ беше 58 години за мъжете и 61 за жените. Като 100-годишен практикуващ лекар и невролог, пациентите често ме питат за съвети как да останат здрави и щастливи през живота си".

Това разказва пред CNBC д-р Хауърд Тъкър, който, според Книгата на рекордите Гинес, е най-възрастният практикуващ лекар в света.

Според него, добрият ген, както и малко късмет, могат да ни дадат повече години живот, но все пак той споделя и пет полезни съвета.

Работи и след пенсия

Лекарят продължава да работи вече 75 години. Неговата съпруга в последните 65 години Сара също е практикуващ психиатър, въпреки че е на 89-годишна възраст.

По време на пандемията Хауърд Тъкър преглежда пациенти шест дни в седмицата. След това започва да обучава бъдещи лекари в три дни от седмицата. Болницата, в която работи, е закрита и той си търси нова работа.

Когато не се занимава с пациенти, обича да прекарва времето си с четирите си деца и десетте си внука.

Тъкър съветва, ако имаме кариера, която обожаваме, да продължим да работим и да отложим пенсионирането. Според него много хора, които се пенсионират, стават доста неактивни, което може да се отрази на здравето им.

Поддържай добра спортна форма

Тъкър разказва, че през 80-те си години обичал да плува, тича, катери и кара ски, което го поддържало здрав. Тъй като вече не кара ски, той се опитва да се качва в повечето дни на пътеката си за бягане у дома.

Проучвания сочат, че дори 15-минутно ходене навън може да намали риска от преждевременна смърт с почти 25%.

Без тютюнев дим 

"През 30-те години на миналия век казах на баща ми, че ще започна да пуша. Той ми отговори, че е ок с това, но ме попита защо някой ще иска да сложи нещо друго в дробовете си, освен чист въздух, след като животът е толкова кратък.

Това веднъж завинаги ме отказа от пушенето, което знаем, че може да причини редица заболявания", казва столетникът.

Не се ограничавай

Според Тъкър, умерената консумация на всичко ни позволява да живеем по-дълго. Той разказва, че обича да пие мартини, когато е в Ню Йорк. Съпругата му е отличен готвач и готви здравословни и разнообразни храни.

Казва, че с всяко ядене консумират салата или други зелени храни, като броколи, брюкселско зеле и т.н. Тайната на дълголетието е, че няма тайна, споделя той. 

Не похабявай знанията си

Столетникът работи повече от 75 години, като през това време медицината е напреднала страшно много. Той все още обожава да преподава на бъдещите лекари всичко, което е научил през годините.

В момента се снима документален филм за д-р Хауърд Тъкър, в който той ще сподели още интересни истории за живота и дълголетието си.