Президентът и главен изпълнителен директор на златодобивната компания Newmont Том Палмър се надява късметът му да проработи от третия опит.

Шефът на щатската компания отправи подобрено предложение за придобиване на австралийския конкурент Newcrest, след като предходните две оферти бяха отхвърлени.

Последното предложение, което е на стойност 19.5 млрд. долара, все още е под въпрос. Съгласно него, акционерите в Newcrest ще получат по 0.4 акции от Newmont за всяка притежавана от тях ценна книга, както и специален дивидент от 1.10 долара за брой.

Това определя цена на акция за Newcrest от 32.87 австралийски долара, което представлява 46% ръст спрямо цената от края на февруари, когато е обявен интересът на Newmont към компанията. 

Това е последната и най-добра оферта, която можем да предложим, заявяват от Newmont.

Акциите на Newcrest затвориха вчера на ниво от около 10% под офертната цена, след като част от инвеститорите решиха да приберат печалбите си.

Според Ройтерс, купувачът оценява компанията на 10 пъти прогнозната EBITDA за следващата финансова година. В момента книжата на Newmont се търгуват при съотношение от около 8.

Сделката обаче може и да се проточи. В следващите четири седмици ще тече процес по дю дилиджънс, преди Newmont да потвърди офертата си, за да може Бордът на директорите на Newcrest да я приеме.

Акционерите на Newcrest, които ще притежават 31% от обединената компания, също ще трябва да одобрят сливането.

През 2019 г. друга от големите компании в сектора - Barrick Gold, не успя да придобие Newmont. Настоящата сделка също зависи от много различни фактори, а вече знаем, че златните сделки не винаги минават по план.