Милиардерът Илон Мъск обяви, че планира да пусне платформа с изкуствен интелект (AI) на име TruthGPT, която ще се конкурира с продуктите в тази сфера на Microsoft и Google.

Той обвини подкрепената от Microsoft OpenAI, която стои зад чатбот сензацията ChatGPT, в това, че "обучава изкуствения интелект да лъже" и заяви, че OpenAI се е превърнала в организация със "затворен код и цел печалба", която е "тясно свързана с Microsoft".

Той също така обвини съоснователя на Google Лари Пейдж в това, че не възприема сериозно сигурността, свързана с изкуствения интелект.

"Ще създам нещо, което наричам 'TruthGPT', или изкуствен интелект, който търси истината в максимална степен и се опитва да разбере естеството на вселената," заяви Мъск в интервю за Fox News.

Мъск смята, че платформата TruthGPT "може би е най-добрият път към сигурността", която е " малко вероятно да унищожи хората". "Просто започвам късно, но ще се опитам да създам трета опция," заяви Мъск.

Той „отмъква“ служители в сферата на AI от Google, за да създаде стартъп, който да се конкурира с OpenAI, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Миналия месец Мъск е регистрирал компания на име X.AI Corp в щата Невада. Директор на компанията е самият Мъск, а Джаред Бърчол заема поста секретар.

Този ход идва, след като Мъск и група експерти в сферата на изкуствения интелект призоваха за 6-месечна пауза в разработката на системи, по-мощни от пуснатия наскоро от OpenAI GPT-4, изтъквайки като причина потенциални рискове за обществото.

В интервюто си за Fox News Мъск също така повтаря предупрежденията си относно AI, заявявайки, че "изкуственият интелект е по-опасен от лошото управление на дизайна на самолети или на производствената поддръжка, или от лошото производство на автомобили".

"Той има потенциала да унищожи цивилизацията," заявява Мъск, посочвайки, че суперинтелигентният изкуствен интелект може да пише изключително добре и потенциално да манипулира общественото мнение.

През уикенда Мъск написа в Twitter, че се е срещал с Барак Обама, когато той беше президент на САЩ, като му е казал, че Вашингтон трябва да "насърчи регулацията на AI ".

Мъск е сред съоснователите на OpenAI през 2015 г., но се оттегля от борда на директорите на компанията през 2018 г. През 2019 г. той написа в Twitter, че е напуснал OpenAI, защото се е наложило да се фокусира върху Tesla и SpaceX.

Той също така посочи, че сред другите причини за оттеглянето му от OpenAI  е това, че "Tesla се конкурира за някои от същите хора като OpenAI и че не е съгласен с част от това, което искал да направи екипът на OpenAI."

Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, зае същия пост и в Twitter, след като придоби компанията срещу 44 млрд. долара през миналата година.

В интервюто за Fox News Мъск заяви, че наскоро е оценил Twitter на "по-малко от половината" от цената, на която е придобил компанията.

През януари Microsoft Corp обяви още една многомилиардна инвестиция в OpenAI, засилвайки конкуренцията с Google и разпалвайки надпреварата за привличане на финансиране в сферата на AI в Силициевата долина.