Износът на петрол на Русия се върна на нивата отпреди страната да нахлуе в Украйна, въпреки наложените множество санкции от страна на Запада.

Износът на суров петрол и петролни продукти на Москва нараства през март до най-високото си ниво от април 2020 г., скачайки с 600 000 барела на ден, обявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Повишението увеличава очакваните приходи на Русия от износ на петрол до 12.7 млрд. долара за миналия месец.

Въпреки това проходите бележат спад с 43% на годишна база, според МАЕ, тъй като Русия е принудена да продава петрола си на по-ограничен брой клиенти, които могат да договарят по-големи отстъпки.

Западните държави наложиха редица санкции върху енергийния износ на Русия, откакто президентът Владимир Путин разпореди на руската армия да нахлуе в Украйна през февруари миналата година.

Най-значимите от тях са забрана за внос на суров петрол по море и на рафинирани петролни продукти в ЕС, като дизелово гориво.

Русия, която е вторият най-голям износител на суров петрол в света, обаче намери купувачи в лицето на Китай и Индия, които са готови да заменят европейските ѝ клиенти.

Въпреки това, санкции се отразиха сериозно на руската хазна. Миналата седмица правителството обяви, че намаляващите приходи от енергийни продукти са допринесли за бюджетен дефицит в размер на 2.4 трлн. рубли (29 млрд. долара) за първите три месеца на тази година.

Общите приходи падат с близо 21%, в сравнение със същия период на 2022 г., информира Reuters. Русия разчита на своя петролен и газов сектор за около 45% от постъпленията в бюджета, според МАЕ.

От агенцията също така обявиха, че изненадващият спад на производството на суров петрол, обявен по-рано през месеца от ОПЕК+, рискува да “засили” очаквания недостиг през втората половина на 2023 г.

От МАЕ казват, че пониженията на добива от страна на ОПЕК+ вероятно ще намалят предлагането на петрол в световен мащаб с 400 000 барела на ден в периода март-декември, тъй като други страни производителки частично компенсират действията на групата.

За годината, като цяло, търсенето се очаква да нарасне с 2 млн. барела на ден и да достигне рекордните близо 102 млн. барела на ден, докато предлагането ще се увеличи само с 1.2 млн. барела.

Очакваният недостиг на петрол може да окаже влияние на икономики, които вече изпитват затруднения със забавящия се икономически растеж и високата инфлация.

ОПЕК+ неочаквано обяви на 2 април, че ще намали производството на суров петрол с 1.66 млн. барела на ден. Ограниченията започват през май и ще продължат до края на годината, според официално лице от енергийното министерство на Саудитска Арабия.

Този ход идва, след като картелът обяви намаление на добива с 2 млн. барела на ден през октомври.

Намаленията на производството заплашват да “повишат цените на петрола в период на засилена икономическа несигурност,” въпреки забавящата се промишлена активност в най-големите икономики в света и увеличаващия се добив на петрол в страни извън ОПЕК+, казва от МАЕ.