Цената на петрола задълбочи спада си в сутрешната търговия, на фона на влошаващите се перспективи за търсенето, признаците за охлаждане на икономическия растеж и очакванията за нови повишения на лихвите от страна на големите централни банки.

Поскъпването на щатския долар също натежа върху цената на суровия петрол.

Статистиката в САЩ показа, че икономическият растеж се е понижил през последните седмици, докато инфлацията продължава да бъде сравнително висока, което може да доведе до ново затягане на паричната политика.

Фючърсите на петрола от сорта брент регистрират спад от 1.2% до 82.15 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол отчитат понижение от 1.3 на сто до 78.27 долара. 

Високите данни за инфлацията в Обединеното кралство и еврозоната затвърдиха очакванията, че Английската централна банка и Европейската централна банка ще продължат да повишават лихвените проценти.

Някои представители на Федералния резерв също призоваха за повишаване на лихвите през май и казаха, че монетарната политика ще се определя от икономическите данни.

Пазарите определят шанса за повишение на лихвите с 25 базисни пункта на следващото заседание на институцията на около 85%, като е много вероятно да има и още едно повишение през юни.

Тези очаквания натежаха силно върху цените на суровия петрол, като се има предвид, че увеличаващите се лихвени проценти и забавянето на растежа правят перспективата за рецесия тази година много по-вероятна, което може сериозно да ограничи търсенето. 

Пазарите се опасяват, че забавянето на растежа на Запад може до голяма степен да компенсира възстановяването на търсенето в Азия, водено от Китай.

Данните за петролните запаси в САЩ засега рисуват смесена картина на търсенето и предлагането в най-големия потребител на суров петрол в света.

Те регистрираха по-голямо от очакваното потребление през изминалата седмица, но неочакваното покачване на запасите от бензин показа, че търсенето на горива по бензиностанциите остава слабо.

Статистическите данни показаха още, че износът на петрол от западните пристанища на Русия е достигнал четиригодишен връх през април, което донякъде подкопава надеждите, че предлагането ще се затегне след неотдавнашното съкращаване на производството от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници.