Някои хора успяват да осигурят финансиране за своите стартъп компании с добре организирани презентации.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески и останалите съоснователи на компанията го правят с кутии зърнена закуска на цена от 40 долара.

И това се случва почти случайно, разказа наскоро Чески по време на събитие, организирано от Станфордския университет.

Когато Чески и другите двама съоснователи на компанията Джо Гебия и Нейтън Блехарчик я създават през 2008 г., инвеститорите са скептично настроени към идеята, че хората могат просто така да канят непознати да нощуват в домовете им.

След като идеята им е отхвърлена от света на рисковите капиталисти, тримата се обръщат към собствените си клиенти, за да наберат финансиране, разказва Чески.

По-конкретно, те продават в жилищата от платформата Airbnb кутии със зърнена закуска по собствен дизайн, на които са тогавашните кандидати за президент на САЩ Барак Обама и Джон Маккейн.

Зърнената закуска се оказва популярна, като се продават над 1 000 кутии, от които да набрани 30 000 долара за компанията, казва Чески.

Това привлича вниманието поне на един инвеститор, тъй като съоснователят на стартъп акселератора Y Combinator Пол Греъм им предлага да вложи пари в тяхната компания конкретно заради зърнената закуска.

“Ако можете да убедите хората да плащат 40 долара за кутия зърнена закуска, чиято цена, всъщност, е 4 долара, може би можете да убедите и непознати да живеят под един покрив,” казва Греъм на тримата съоснователи.

Y Combinator стои зад една от първите инвестиции в Airbnb, предоставяйки на тогавашния стартъп 20 000 долара срещу 6% от компанията, сочат данни на Crunchbase.

Днес пазарната капитализация на Airbnb е над 75 млрд. долара. Компанията помогна за създаването и популяризирането на индустрията на краткосрочните наеми, нормализирайки идеята, за която инвеститорите първоначално смятали, че никога няма да се реализира.

Всичко това може би нямаше да се случи без онази зърнена закуска. През първата си година Airbnb получава отказ от множество големи инвеститори, посочва Чески в публикация в Medium от 2015 г.

“Инвеститорите, които ни отказаха, бяха умни хора, а аз съм сигурен, че не сме изглеждали много впечатляващо по онова време,” пише той.

Отказът винаги боли, но това невинаги е краят на света за стартъп компаниите. Главният изпълнителен директор и съосновател на Bumble Уитни Улф Хърд, например, получава отказ от инвеститори неколкократно, докато се опитва да стартира своето приложение за запознанства, разказа тя миналата година.

На инвеститорите не им допадала идеята единствено жените да започват разговор при запознанства и й казвали, че платформата ще се провали, защото се противопоставя на социалните норми, посочва Улф Хърд.

Тя обаче използвала това „не“ като мотивация и доказателство, че идеите ѝ са насочени към бъдещето.

“Просто тренирах ума си още от първия ден. Всеки път, когато получех обиден имейл или съобщение в Twitter или някой инвеститор ми кажеше, че идеята за Bumble е глупава, аз се въодушевявах още повече,” казва Улф Хърд.

“Хората, като цяло, не знаят как да виждат нещата, които все още не съществуват, така че просто трябва да вярвате в себе си.”