Основните щатски борсови индекси записаха понижения във вчерашната сесия, след като Уолстрийт реагира на разнопосочните корпоративни резултати, в това число и на разочароващите финансови данни на Tesla.

Инвеститорите оценяват и новите данни, които сигнализираха за свиване на икономиката.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 0.8%, Dow Jones Industrial Average изгуби 0.33%, докато S&P 500 затвори с 0.6% надолу.

И трите индекса са на път да запишат губеща седмица, а това се очертава като най-лошото седмично представяне за Dow Jones и S&P 500 от март.

S&P губи около 0.2% за седмицата, докато Nasdaq отчита спад от близо 0.5%. Dow Jones отчита понижение от около 0.3% за последните три сесии и е на път да прекъсне четиридневната си печеливша серия.

Засилващите се опасения относно натиска върху маржа на печалба на Tesla засегнаха акциите на компанията, след като производителят на електромобили намали цените на някои от своите модели през последното тримесечие.

Компанията обяви над 20% спад в печалбата на годишна база след края на сесията вчера. Акциите ѝ поевтиняха с близо 10%.

Акциите на други технологични компании също показаха слабост. Книжата на Nvidia, Microsoft, Meta Platforms и Apple приключиха сесията с понижения в цената.

Акциите на Seagate Technology се обезцениха с над 9%, след като компанията обяви по-слаби от очакваните резултати и излезе с разочароващи прогнози, изтъквайки като причина слабото търсене.

Около 16% от компании от S&P 500 са обявили резултатите си досега, като 76% от тях отчитат по-добра от очакваната печалба на акция, сочат данни на FactSet.

Този сезон мнозина на Уолстрийт се готвят за спад в печалбите. Липсата на прогнози за печалба, като цяло, започва да притеснява някои инвеститори.

Цялостните нагласи на пазарите се отразиха и на щатския долар, като трейдърите очакват понижение на лихвите с 50 базисни пункта в САЩ тази година.

В азиатската сесия днес еврото се търгува близо до едногодишния връх от 1.0971 спрямо долара, достигнат през миналата седмица. Йената се разменяше при 134.11 спрямо щатската валута.

На суровинните пазари трейдърите следят отблизо реакцията на производителите и на купувачите на плановете на Чили да национализира индустрията за добив на литий. Страната разполага с най-големите резерви на литий в света.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 0.11% за деня, докато понижението при тези на щатския лек суров петрол е от 0.06% до 77.32 долара за барел.

Спот цената на златото днес отстъпва с 0.1%, до 2002.13 долара за тройунция.