Седмицата беше една от най-турболентните за SpaceX, Tesla и Twitter, както и за стоящия зад тях милиардер Илон Мъск, който вчера загуби 12.6 млрд. долара.

Това е най-голямото дневно понижение в милиардерско състояние от началото на 2023 г., става ясно от индекса на милиардерите, изготвян от Bloomberg.

Мъск все още заема втората позиция в класацията на най-богатите хора в света със 163.9 млрд. долара. Пред него е главният изпълнителен директор и председател на борда на директорите на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Бернар Арно.

Неговото богатство се оценява на 211 млрд. долара. Арно успя да изпревари Мъск миналия декември, като от тогава двамата си сменят титлата.

Понижението в състоянието му е върхът на хаоса тази седмица за Мъск. В четвъртък ракетата Starship на SpaceX се взриви няколко минути след излитането си, а Tesla отчете сериозен спад в цената на акциите след публикуване на тримесечния отчет. 

През седмицата стана ясно още, че инструментите за планиране и модерация на социални медии за рекламодатели на Microsoft вече няма да поддържат Twitter. Платформата ще бъде премахната от Microsoft Advertising на 25 април (вторник).

Развитието на Tesla обаче най-много влияе на богатството на Мъск. Компанията отчете спад на печалбата от 24% спрямо година по-рано, което доведе до понижение в цената на книжата от 9.8%.

Според Bloomberg, Мъск притежава 13% от капитала на Tesla, 42% от този на SpaceX и 79% от Twitter. Той е главен изпълнителен директор и на трите компании.

От началото на 2023 г. книжата на Tesla добавят 33% към стойността си, а състоянието на Мъск скача с 26.8 млрд. долара.