Пържените картофи са любима храна за мнозина. Но посягането към тях може да има отрицателно въздействие върху психичното ни здраве, предупреждава CNN.

Изследователски екип от Ханджоу, Китай, установява, че честата консумация на пържени храни, особено картофи, е свързана с 12% по-висок риск от тревожност и 7% по-висок риск от депресия. Връзката е по-изразена сред младите мъже и като цяло по-младите консуматори.

Пържените храни са рискови фактори за затлъстяване, високо кръвно налягане и други проблеми със здравето.

Резултатите от изследването „отварят път към значението на намаляването на консумацията на пържената храна за психичното здраве“, според статия, публикувана в списание PNAS.

Експерти по хранене обаче посочват, че резултатите са предварителни и не е сигурно дали пържените храни водят до проблеми с психичното здраве.

В проучването участват 140 728 души в продължение на 11.3 години.

След изключване на участниците, диагностицирани с депресия през първите две години, са открити общо 8 294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия при консумиращите пържена храна, като е установено, че конкретно пържените картофи носят 2% ръст на риска от депресия.

Проучването установява още, че участниците, консумиращи редовно повече от една порция пържена храна, по-често са млади мъже.

„Човешкият компонент на това проучване може да показва, че по-високият прием на пържена храна увеличава риска от тревожност/депресия“, казва д-р Дейвид Кац, специалист по медицина на начина на живот.

„Причинно-следственият път обаче може също толкова лесно да тръгне в другата посока: хората с тревожност/депресия се обръщат все по-често към „утешителна храна“ за някакво подобие на облекчение“, добавя Кац, основател на нестопанската организация True Health Initiative.

Хората със симптоми на тревожност и депресия могат да се обърнат към така наречените комфортни храни като вид самолечение, допълва той.

Нездравословната храна и лошото хранене понижават настроението и водят до развитие на психични заболявания, установява предишно проучване.

Депресията на рибките зебра

В новото изследване учените предполагат, че акриламидът - химикал, образуващ се в процеса на пържене, особено в картофите, е виновен за по-високия риск от тревожност и депресия.

Изследователите излагат рибата зебра на химикала, установявайки, че дългосрочната експозиция я кара да живее в тъмните зони на аквариума - често срещан признак за по-високо ниво на тревожност при вида.

Рибите зебра показват и намалена способност да изследват аквариумите си и да се социализират, тъй като не плуват близо до други риби, въпреки че по принцип образуват пасажи.

Според д-р Уолтър Уилет, резултатите от изследването „трябва да се разглеждат като много предварителни, особено връзката между пържената храна и акриламида“.

„Влиянието на пържената храна върху здравето зависи до голяма степен от това каква е тя и какъв вид мазнина се използва в процеса“, според професора по епидемиология и хранене в Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Картофите предизвикват загриженост относно възможните ефекти върху настроението, защото могат да причинят големи скокове на кръвната захар и след това хормонални реакции към тези скокове“, казва той и отбелязва още, че акриламидът не се произвежда само чрез пържене.

Има го в кафето - поради печенето на зърната, и в препечените филийки с масло заради загряването на въглехидрати с протеин.

Тревожността и депресията се увеличават

Изследователят от университета Zhejiang Ю Жанг, който е автор на изследването, казва пред CNN, че „няма нужда да се паникьосваме относно неблагоприятните ефекти от пържената храна“.

Но поддържането на здравословен начин на живот и намаляването на консумацията на пържени храни може да бъде полезно за психичното здраве в допълнение към цялостното ни състояние.

Депресията и тревожността се увеличават в световен мащаб, като през 2020 г. се наблюдава ръст от съответно от 27.6% и 25.6%. Световната здравна организация изчислява, че повече от 5% от възрастните по света страдат от депресия.