В Лусаил има парти.

Обградената с палми алея Marina - водеща от Арабския залив до широкия простор на булевард Lusail, е пълна със сергии за храна, представляващи почти всяка националност, живееща в Катар, като районът кипи от живот.

Този ежегоден Международен фестивал на храната, чието следващо издание е насрочено за 24 януари-4 февруари 2024 г., е едно от многото събития в Лусаил. Подобно на други, той се мести от столицата Доха в най-новия град на Катар, разположен на 16 км на север.

Рекламиран като „Градът на бъдещето“ на Катар, строителството на Лусаил стартира през 2006 г., много преди страната да бъде обявена за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Въпреки това щеше да ви е трудно да намерите много хора, посетили го преди грандиозният стадион Lusail да се превърне в основна сцена за футболния турнир.

Тези, които обаче стигат до там, откриват, че в града има доста повече от места за събития. Той е дом на големи търговски центрове, тематични паркове, изобилие от международни ресторанти, острови и две емблематични нови допълнения към силуета на Катар.

Katara Towers – сградата във формата на два ятагана, които съставляват емблемата на Катар, е домакин на два луксозни хотела, единият от които първият шестзвезден хотел в страната - Fairmont Doha и Raffles Doha.

И двата са първите имоти за съответните им хотелски групи в Катар – и макар да са Доха по име, те са твърдо Лусаил по местоположение.

Четирите едва доловимо извиващи се кули Lusail Plaza сякаш променят височина и форма, докато наближавате града. Те са дело на Foster + Partners, които проектират и стадион Lusail.

Между тях е окачена блестяща метална скулптура – голяма китова акула, дело на италианския художник Марко Балич.

Деветнадесет жилищни, бизнес и смесени квартали съставляват Лусаил - някои по-развити от други, тъй като градът все още е в процес на изграждане.

Стадионът и Lusail Plaza Towers са свързани с булевард Lusail, който редовно е домакин на паради и събития - от фестивала на храната до годишното изложение за класически автомобили.

Очакваният музей Lusail, който все още е в процес на изграждане, е проектиран от швейцарските архитекти Herzog & de Meuron. Излагайки ориенталско и близкоизточно изкуство, той е планирано да отвори врати през 2029 г.

Свързан с бреговата линия на града чрез магистрала с шест ленти, остров Ал Маха е фокусиран върху развлеченията, дом е на тематичния парк Winter Wonderland и множество международни ресторанти.

Бързо се превръща в съперник по отношение на обитаемостта на пренаселената Доха.

Град от пясъка

Твърди се, че Лусаил е първият устойчив град в Катар – нелесна задача за ново строителство в пустинята. Издигането на град от пясъка изисква много въображение.

„Бъдещето на инфраструктурата е неограничено в Близкия изток“, казва Брайс Макдевит, вицепрезидент на Parsons Corporation, която наблюдава строителството.

„Има усещане за въображение и възможност, което не съществува никъде другаде. Изграждането на чист град позволява индивидуален дизайн на вашите цели: устойчивост, достъпност и икономическо равенство.“

Той добавя: „Едно основно предимство на подхода „от пясъка“ е, че когато проектираме и изграждаме град от нулата, ние не сме ограничени от съществуващата инфраструктура. Пътищата, летищата, общественият транспорт, ландшафтът и градският дизайн могат да бъдат изградени с мисъл за устойчивост.“

През последните няколко десетилетия не се обръщаше много внимание на устойчивостта в Катар – пустинна държава, която използва ресурсите си от нефт и газ, за да даде живот на безплодната земя.

Парковете в градовете й са зелени през цялата година и дори имат климатизирани алеи, позволяващи на жителите да се разхождат навън дори през лятото, когато температурите могат да надхвърлят 50 градуса по Целзий, разказва CNN.

Лусаил променя това мислене с устойчиви практики.

Градът има трамвайна система, предназначена да намали нуждата от автомобили и системи за опазване и повторно използване на водата – например засаждане на местна растителност, която ще обърне опустиняването и ще намали оттичането на дъждовната вода, както и поливане на растенията с непитейна вода.

Изкуствен риф се изгражда по крайбрежието му, за да се насърчи заселването на морския живот.

Устойчивостта, пространството и удобствата – както и изобилието от зелени площи, привлечат Кейти Уорнър, мобилен туристически агент, първоначално от Австралия в Доха. Тя и съпругът й сменят катарската столица с Лусаил заради еко разбиранията си.

„Беше приятно да открия, че нашата сграда разполага с устойчиви системи, като рециклиране на вода за градините, слънчеви панели за отопление на водата в сградата, газова инсталация за всички уреди за готвене, регулирано използване на електричество и отделни улеи за рециклиране и общи отпадъци на всеки етаж," казва тя.

Но това не е единствената причина да се преместят: „Обичам този район, пълен със зеленина, прекрасната крайбрежна алея и гледка към Персийския залив. Задоволени са всички ежедневни нужди от хранителни стоки, транспорт, развлечения и хранене.

Има голям избор от заведения за бързо хранене в Lusail Marina Food Arena, изобилие от кафенета и изискани ресторанти.“

Разтегателен град на бъдещето

Докато кварталите на Лусаил са почти самостоятелни и подчинени на концепцията за „15-минутен град“, обичана от градоустройствените експерти, като цяло градът – който се простира на почти 39 квадратни км, с очаквано население от около 200 000 души – все страда малко от несвързаността на много градове в Персийския залив.

Ал Тара – районът до остров Ал Маха, където живее Уорнър, е дом на яхтеното пристанище Lusail. Има пешеходни пътеки с изглед към водата, арт инсталации, малки кафенета, разположени покрай яхтеното пристанище, и Katara Towers.

От тук е възможно да се стигне пеша до Place Vendôme - грандиозен търговски център, вдъхновен от Париж, и отвъд него до хотел Waldorf Astoria, който се намира на единствения частен плаж на Лусаил.

Опитът да се стигне до булевард Lusail все още е обречен на неуспех, но проблемът се решава с трамвайната линия, която заработи през 2022 г. и се свързва с метрото в Доха.

Но докато Лусил има превъзходна – дори нова емблематична – архитектура, грандиозни открити пространства, фестивали и събития, той никога няма да има органичното разхвърляно оформление на старата Доха, което привлича туристите.

Вместо това, той се стреми да бъде модерен, устойчив „Град на бъдещето“. Ще успее ли да развали повтарящото се проклятие за неуспех, което изглежда сполетява много предишни новопостроени градове, като Канбера, Бразилия, Исламабад и Милтън Кейнс, в които естествената атмосфера и радостта от живота изглежда липсват? Само времето ще покаже.

Носи се слух – все още непотвърден, че Лусаил, в крайна сметка, може да стане столица на Катар. Това, всъщност, не е налудничава идея – шейх Джасим Бин Мохамед Бин Тани, смятан за основател на Катар, построява замъка Лусаил - своя дом от 19 век (и отдавна изчезнал), на брега именно тук.