Борсовите индекси на Уолстрийт регистрираха най-слабото си представяне от началото на април, на фона на опасенията на инвеститорите относно забавящата се американска икономика.

Резкият спад на депозитите в регионалната банка First Republic пък допринесе за безпокойството относно здравето на банковия сектор.

Dow Jones Industrial Average падна с малко над процент, а широкият S&P 500 загуби 1.58%, като и двата индикатора отбелязаха най-големите си еднодневни загуби от 22 март насам.

Nasdaq Composite пък се понижи с близо 2% - най-силният спад от 9 март.

Регионалният банков индекс на KBW падна с 3.9%, след като акциите на First Republic се сринаха с 49% - до историческо дъно.

Кредитната институция отчете изтичане на повече от 100 милиарда долара депозити през първото тримесечие след най-голямата банкова криза от 2008 г., която се разрази миналия месец.

Акциите на United Parcel Service паднаха с 10%, регистрирайки най-голямата си дневна загуба от юли 2006 г., след като куриерската компания занижи прогнозата си за приходите за 2023 г.

Това помогна за спада на транспортния индекс Dow Jones Transport Average с 3.6%, което е най-силното му еднодневно понижение от септември миналата година. 

Тревожни бяха и данните за потребителското доверие в САЩ, което спада до деветмесечно дъно през април.

Повечето инвеститори очакват Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда следващата седмица след двудневното си заседание. 

Акциите на Microsoft регистрираха спад от 2.2% в редовната сесия, но в следборсовата търговия поскъпнаха с 4.6 на сто, след като приходите на софтуерния гигант надминаха очакванията на анализаторите.

По същия начин, акциите на майката на Google - Alphabet, се повишиха с 4% след края на официалната борсова сесия, след като стана ясно, че приходите ѝ за първото тримесечие надвишават предварителните прогнози.

Противопоставянето на законодателите във Вашингтон относно повишаването на тавана на дълга на САЩ също тревожи инвеститорите.  

На стоковите пазари тази сутрин петролът поскъпна, възстановявайки загубите от предходната сесия. Суровината беше подкрепена от спада на запасите от суров петрол и горива в САЩ, които вдъхват известно доверие за търсенето в най-големия потребител на петрол в света.

Запасите от суров петрол в САЩ паднаха с 6.1 милиона барела през седмицата, приключила на 21 април, по данни на Американския петролен институт.

Анализаторите очакваха запасите от суров петрол да намалеят с около милион и половина барела. Запасите от бензин пък отбелязват спад от 1.9 милиона барела миналата седмица, 

Официалните данни за запасите от правителството на САЩ трябва се очаква да бъдат публикувани по-късно днес.