Над 300 хиляди пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за обратно приемане на опаковки на Лидл България.

Само за месец от старта на пилотния проект са събрани над седем тона пластмасови бутилки и 1.7 тона алуминиеви кенове, съобщават от компанията.

Първите автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки станаха факт в 15 магазина на Lidl и Kaufland в различни градове у нас в края на март.

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови бутилки. Така от тези над седем тона, след рециклиране на материала, могат да се произведат над 1 600 000 бутилки за вода от половин литъп с 30% rPET (рециклиран PET материал).

Това е едно от изискванията на ЕС, според директива 2019/904, което от 2030 г. ще бъде задължително за производството на всички пластмасови бутилки, припомнят от компанията.

Автомати за обратно приемане на еднократни опаковки са поставени в 10 магазина на веригата в София, Варна, Пловдив, Добрич, Монтана, Провадия, Троян и Балчик.

Най-много са събраните опаковки в София, където магазините с автомати са два, всеки с по два автомата – над 55 500, но почти толкова – 53 000 са кенчетата и бутилки, които са върнати само в един магазин във Варна.

„Най-голямо удовлетворение ни носи именно нагласата на хората да бъдат активни и да връщат опаковките си, което показва, че за тях грижата за чистотата на природата е най-важна.

Благодарни сме им за това, че повярваха в смисъла на този проект и във възможността с общи усилия да допринасяме за по-чиста природа и да създаваме условия за работеща кръгова икономика“, заяви главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

Проектът е пилотен и дава възможност на потребителите да опитат от първа ръка как работи един от основните механизми за връщане на опаковки при работеща депозитна система, а именно – чрез автоматизирано решение в търговските обекти, където хората ежедневно пазаруват.

Автоматите приемат употребявани пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и метални кенове. Срещу всяка върната опаковка потребителите получават 5 стотинки, а общата сума се предоставя под формата на ековаучер, който може да се използва при пазаруване в магазина за приспадане на сумата от стойността на покупката.