OpenAI пуска режим инкогнито за своя чатбот ChatGPT, който не пази история на разговорите на потребителите и не ги използва, за да подобрява изкуствения интелект, обявиха от компанията.

Базираният в Сан Франциско стартъп също така обяви, че планира пускането на абонаментна услуга на име ChatGPT Business, която ще предоставя допълнителен контрол над данните.

Предприетият от компанията ход идва на фона на засилването на опасенията относно това как ChatGPT и други чатботове управляват данните на стотици милиони потребители, използвани често за подобряването или "обучаването" на изкуствения интелект (AI).

Миналия месец Италия забрани ChatGPT заради евентуални нарушения на поверителността, заявявайки, че OpenAI може да възобнови услугата, ако отговори на изисквания, като предоставяне на инструменти на потребителите, с които те да се противопоставят на обработването на техните данни.

Франция и Испания също разследват услугата.

Компанията се съобразява с европейското законодателство за неприкосновеността на данните и работи по въпроса да увери регулаторите в това, заяви пред Reuters Мира Мурати, главен технологичен директор на OpenAI.

Новите функционалности на ChatGPT не са вследствие на забраната на Италия, а на продължили с месеци усилия за поставянето на потребителите "на шофьорското място" по отношение на събирането на данни.

Ще се движим все повече в посока да даваме приоритет на поверителността на потребителите," казва Мурати.

Потребителската информация е помогнала на OpenAI да направи софтуера си по-надежден и да ограничи политическите пристрастия, казва тя, допълвайки, че все още има предизвикателства, с които компанията да се справя.

Пуснатата тази седмица функционалност позволява на потребителите изключат "История на чата и обучение" в своите настройки и да експортират своите данни.

Никълъс Търли от OpenAI, който оприличава това на режима инкогнито в интернет браузърите, казва, че въпреки това компанията ще запазва разговорите в 30-дневен период, за да следи за злоупотреби, преди да ги изтрие за постоянно.

Освен това бизнес абонаментът на компанията, който ще бъде наличен в идните месеци, няма да използва по подразбиране разговорите за обучаването на AI модела.

Microsoft Corp, която инвестира сериозни средства в OpenAI, вече предлага ChatGPT на компании. Според Мурати, услугата ще се хареса на настоящите клиенти на доставчика на облачни услуги.