Имотният пазар в столицата се променя. И тук не говорим само за цени, обеми продажби и брой сделки.

Данните показват друга тенденция, оставаща леко встрани от най-често споменаваните в новините – търсенето се измества към по-големи по площ жилища.

Според една от най-големите имотни агенции у нас – BULGARIAN PROPERTIES, делът на купените тристайни апартаменти през първото тримесечие на 2023 г. нараства до 42% и почти се изравнява с този на двустайните, които доскоро владееха пазара.

Не само по-големи апартаменти, но и по-мащабни проекти

Тази тенденция се развива на фона на друга промяна на имотния пазар в столицата – жилищните сгради също „порастват“.

Ако доскоро разгърнатата застроена площ на най-големите проекти в София достигаше цифри от рода на 25 хил. кв. м, то днес тя вече е близо до 100 хил. кв. м.

Защо сградите и имотите растат?

Липсата на достатъчно достъпни (като площ и цена) парцели, както и търсенето на повече зеленина от купувачите кара проектантите да създават по-високи и обемни сгради, които позволяват интегриране на паркова среда.

Завръщането на пазара на търсещите жилище за собствено ползване, а не на инвестиционен имот, пък увеличава площта на апартаментите. По-големите жилища са все по-желани и в отговор на запазилите се и след пандемията тенденции за обучение и работа от вкъщи.

Купувачите се насочват към високите сгради в търсене на простор и светлина, променяйки още една характерна за българския имотен пазар черта - жилищата на последните етажи вече не са най-избягваните, а сред най-предпочитаните.

Най-продаваният

Най-добрата илюстрация на промяната на пазара е най-продаваният комплекс в София за миналата година (по данни на BULGARIAN PROPERTIES) - Central Park.

Простиращ се на парцел с площ от близо 50 дка, това е третият най-мащабен проект на територията на столицата. Разгърнатата му застроена площ е близо 90 хил. кв м.

Проектът

Central Park е затворен комплекс, състоящ се от седем 18-етажни сгради, чиято идея е да напомня стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк.

Той ще включва 872 жилища с различна площ - с богат избор от най-търсените на пазара двустайни и тристайни имоти, близо 30 търговски обекта, над хиляда подземни паркоместа, както и над триста велопаркоместа. 

Central Park, © BULGARIAN PROPERTIES 

Комплексът, свободен от автомобилен трафик, ще разполага със собствен парк, простиращ се на 12 дка площ, покрити с богата растителност, алеи за разходка, детски площадки, стрийт фитнес и площадни пространства.

По-малко от година след старта на първата фаза на Central Park, в продажба вече са блок E и Ж от втората му фаза.

Central Park, © BULGARIAN PROPERTIES

Наличните апартаменти в новите сгради са на цени, стартиращи от € 86 947, посочват от BULGARIAN PROPERTIES, които са ексклузивен брокер по продажбата на комплекса.

Районът

Проектът е разположен в един от най-популярните квартали за покупка на жилище в София през първото тримесечие на 2023 г. – така наречения Широк център.

Средните цени в района (на база реално сключени сделки през посочения период) са 1 470 евро/кв. м в Банишора и 1 555 евро/кв. м в Зоните, сочат още данни на BP.

Високото търсене се обуславя от отличната локация, достъпа до метро и всички видове градски транспорт, както и добре развитата градска инфраструктура.

dbr.bg-image

Популярността на Central Park сред купувачите пък брокерите обясняват с предлаганите от проекта балансирана градска среда, високо качество на строителството, перфектни функционални разпределения на имотите, близост до метро и всякакви градски удобства.

"Купувачите избират Central Park най-вече заради локацията, наличието на детски градини и училища, магазини, болници, което в по-новите квартали не е толкова достъпно. Много добре развита е мрежата от градски транспорт, метрото е на 10 мин. пеша.

Комплексът предлага една истински добра среда за живот, която е и на изключително конкурентни цени", казва Иван Крумов - отговорен консултант за продажбите на жилища в Central Park.