Точно навреме за олимпийските игри през 2024 г., река Сена в Париж ще бъде достатъчно чиста, за да може в нея да се плува.

Френската столица е на път да постигне тази отдавна желана цел, според кметството на града. Това би представлявало сериозен обрат за натоварения градски морски път, който някога е известен с мръсотията си и ще позволи на Париж да организира водни състезания в един от най-фотогеничните градски речни пейзажи в света.

Олимпиадата може би ще сложи началото на плуването в Сена. От 2025 г. градът планира да отвори постоянни съоръжения за къпане на пет места по поречието на реката — две в сърцето на града срещу островите Ил дьо ла Сите и Ил Сен Луи, едно в подножието на Айфеловата кула, едно при Булонския лес и едно в Берси в Югоизточен Париж.

Тази мрежа от места за къпане ще започне да се разширява в региона още през същата година, с което ще бъдат създадени още до 23 места за къпане в Сена и нейния приток Марна.

Почистването на реката ще доведе до отмяната на официалната 101-годишна забрана за плуването, наложена през 1923 г.

Тя е нарушавана от плувци в продължение на десетилетия, но нарасналото замърсяване, което придружаваше разрастването на Париж в края на 20-и век, до голяма степен вече възпира и най-безразсъдните.

Желаещите да се изкъпят в реката се притесняват от често високите нива на водни бактерии и дори от риска да се заразят с лептоспироза от урината на плъховете. Градски власти също така често вадят ръждясали велосипеди, каси и други големи предмети от Сена.

Тази опасност, според града, вече е в миналото. Взети през 2022 г. проби от реката на местата, на които са планирани олимпийски обекти, показват, че водата е била безопасна за плуване в 91% от времето.

Пробите са взети в същите летни дни, в които ще се проведе Олимпиадата през следващата година.

Това продължаващо пречистване на Сена не излиза никак евтино. Париж инвестира 1.4 млрд. евро в огромен нов дъждовен канал с капацитет до 30 басейна с олимпийски размери.

Властите в града също така забраниха на плавателните съдове да изхвърлят отпадните си води в реката, предлагайки на хората, които живеят в лодки, до 6 000 евро помощ, за да конвертират плавателните си съдове, така че да заустват отпадъчните си води на общински помпени станции.

Стартирана е и програма за засаждане на дървета в целия град, която ще позволи на почвата да абсорбира повече дъжд.

Извън рамките на Париж, почистването също така ще изисква повече пречистване на водата, която се влива в Сена и Марна, както и повторно водоснабдяване на 23 000 домове нагоре по течението в региона на Париж, чиито отпадъчни води в момента се вливат направо в речната система.

Поддържането на реките в Париж достатъчно чисти за плуване се оказваше непостижима цел в миналото. През 2017 г. градът отвори басейн за плуване в канала Сен-Мартен, който се влива в Сена, но той беше затворен почти веднага, тъй като водата беше замърсена с бактерии.

Не е изненадващо, че местни жители, интервюирани от вестник Le Parisien, казват, че ще е необходима голяма вяра от тяхна страна, за да влязат във водата.

Ако Париж успее да опази водите си чисти обаче, градът ще спечели повече от просто краткосрочна възможност за снимки по време на Олимпиадата.

Опитите на града да засади повече дървета и да ограничи твърдите настилки не само ще предотвратят оттичането на дъждовната вода, но и ще допринесат цялостно към устойчивостта на Париж, като намалят замърсяването и ограничат ефекта на градския топлинен остров в града.

Ако Сена е годна за плуване, това би привлякло и много посетители и би допринесло за биоразнообразието на региона. Броят на видовете риби в реката се е увеличил от едва три през 90-те години на миналия век до 34 днес.

Отварянето на реката за летни забавления и създаването на щастливи спомени може също да окаже положителен ефект за по-нататъшните действия в областта на климата и околната среда — като покаже на хората, че едно по-чисто и зелено бъдеще не само ще изисква промени в начина на живот, но и ще предложи нови пространства за спокойствие и удоволствие.