Водещите индекси на Уолстрийт затвориха "на червено" във вторник, на фона на притесненията на инвеститорите относно предстоящите данни за инфлацията в САЩ и политическите борби в страната, свързани с тавана на дълга.

Dow Jones Industrial Average падна с 0.17%, широкият S&P 500 загуби 0.46%, а Nasdaq Composite отчете понижение от 0.63 на сто.

По-късно днес се очаква докладът на Министерството на труда за индекса на потребителските цени, който ще внесе яснота за това дали мерките на Федералния резерв за овладяване на инфлацията вече дават резултат.

Преговорите за тавана на дълга на САЩ допринасят за предпазливостта на пазарните участници, Опасността от потенциален фалит на правителството може да надвисне над Вашингтон още на 1 юни, ако Конгресът не предприеме действия за разрешаване на въпроса.

Разочароващите прогнози на компании, като PayPal и доставчика на Apple - Skyworks, също натежаха върху борсовите индекси. Книжата на двете компании се понижиха съответно с 12.73% и 5.15%.

На стоковите пазари тази сутрин цената на петрола се понижи след неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ с 3.6 милиона барела през седмицата до 5 май. Данните бяха изтълкувани като сигнал за смекчаване на търсенето в страната.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.7%, до 76.89 долара за барел тази сутрин, докато тези на американския лек суров петрол отстъпиха с 0.8% спрямо вчерашните си нива до 73.16 долара за барел.

Признаците за "охлаждане" на икономическо възстановяване в Китай също допринасят за негативното настроение на пазарите тази седмица. Последните търговски данни показаха, че доставките на петрол до най-големия вносител в света са се свили с 16% през април.

Икономическото възстановяване след пандемията от COVID-19 в страната до голяма степен изглежда изчерпва силата си на фона на слабото представяне в секторите на производството и имотите.

Златото отчита понижение от 0.3% тази сутрин до ниво от 2036 долара за тройунция.