В навечерието на Коледа през 1968 г. екипажът на космическия кораб Аполо 8 заснема зрелищна гледка, докато обикаля около Луната - осветената планета Земя, която се появява на фона на празния лунен хоризонт.

Астронавтите на НАСА са поразени от гледката, която се разкрива пред тях. Бил Андерс взема цветен фото филм от своя колега Джим и прави една от най-известните снимки в света.

Снимката получава името "Изгревът на Земята". Това е първата цветна снимка на планетата, направена от Космоса, като бързо обикаля земното кълбо.

На снимката до голяма степен се приписва тласъкът в глобалното екологично движение и създаването на „Деня на земята“ през 1970 г. - ежегодна инициатива, която насърчава екологичния активизъм и осведомеността в тази сфера.

Повече от 50 години след заснемането си „Изгревът на Земята“ продължава да бъде считана за една от най-емблематичните екологични снимки правени някога.

"Това е просто идеалната снимка," казва Майкъл Притчард, програмен директор на Каралското фотографско общество във Великобритания.

"Това е цветна снимка с голяма резолюция, която можеше да бъде възпроизвеждана добре и предоставяше гледка към Земята, която не беше виждана никога преди това."

"Снимката ясно показваше Земята от Космоса, но също така я поставяше в един контекст, който не бяхме виждали преди това," казва той. "Тя показваше Земята като една много уязвима сфера в космоса."

В края на 60-те годни екологичните възгледи бързо завладяват САЩ и Европа. Природозащитните организации Приятели на Земята и Грийнпийс са основани през 1969 и 1971 г., респективно. Правителството на САЩ създава Агенцията за опазване на околната (EPA) през 1970 г.

Осемнадесет месеца след като астронавтите от Аполо 8 заснемат „Изгревът на Земята“, 20 милиона души излизат по улиците в САЩ, за да протестират срещу унищожаването на природата в първия в историята Ден на Земята.

Катлийн Роджърс, президент на Earth Day Network, казва, че тази снимка изиграва съществена роля в насърчаването на хората да вземат участие в екологичния активизъм.

"Това сложи началото на Деня на земята, в който сега участват 1 милиард души и създаде екологичното движение по целия свят," казва Роджърс. На всички плакати за Деня на Земята през 1970 г. е снимката „Изгревът на Земята“, казва тя.

Преди Деня на Земята хората говореха за това как изследването на космоса е показало много по-ясно колко уникални сме, казва Роджърс.

"След като снимката беше публикувана, членове на Конгреса и глобални лидери започнаха да говорят за това колко уязвима е Земята. „Изгревът на Земята“ очерта уникалността на планетата в тази голяма черна вселена и накара милиони хора да осъзнаят колко мръсен е нашият дом."

Притчард допълва, че снимки, като „Изгревът на Земята“, могат да кажат много повече от "страници с доклади" на природозащитни организации.

"Снимката показа, че Земята не е нещо, от което можем да продължаваме да вземаме и че трябва да я пазим. Това е истинската сила и важност на снимката – тя обобщава толкова много неща в едно-единствено изображение по начин, който е над документи и доклади."

Поради своята история и силно послание, снимката „Изгревът на Земята“ продължава да разпалва съзнанието на хората по отношение на екологията.

"Тя показва Земята, на която всички ни живеем – малка синя сфера в това черно пространство. Тя обхваща всичко - от уязвимостта до нашата уникалност", казва Притчард.