Щатската стартъп компания Telly планира да раздава безплатни 55-инчови телевизори.

Има обаче и уловка – втори екран под самия телевизор ще стриймва непрекъснато информация и реклами въз основа на обширни лични данни, предоставени от съответното домакинство.

Компанията ще започне да доставя телевизорите, субсидирани именно от рекламите на втория екран, през това лято до потребителите, които фигурират в списъка от чакащи.

Telly вече приема записвания за първите 500 000 броя от своите смарт телевизори с двоен екран, които включват 55-инчов телевизор и втори смарт екран, отделен от основния със soundbar система.

Както при повечето телевизори, кабелната телевизия и различните услуги за стрийминг няма да бъдат включени. Въпреки това, от Telly отчитат огромно търсене.

“Слагаме край на дългогодишната практика, при която потребителите биват използвани на два пъти, като първо биват таксувани за телевизора, а след това производителят печели милиарди от продажбата на реклама и данни от тези телевизори, без да предоставя на потребителя никаква стойност,” казва пред CNN главният стратегически директор на Telly Далаs Лоурънс.

Telly разчита и на втори източник на приходи, освен рекламите – данни.

“Предоставяте ни вашите демографски и психографски данни на лично ниво и на ниво домакинство още преди да получите устройството. Така ние знаем кой сте, къде живеете, какви са доходите ви, каква кола имате, кога изтича лизингът ви,” казва Иля Позин, основател и главен изпълнителен директор на Telly.

“Подобно на други производители на телевизори, ние разполагаме с данни за това какво гледат домакинствата, но и с данни за аудиторията на ниво отделно домакинство. Когато слеете тези двете неща, таргетирането става буквално едно към едно.”

Според политиката за поверителност на компанията, събраните данни включват информация за контакт, културни или социални идентификатори, като любими спортни отбори, IP адрес, пол, политически възгледи и сексуална ориентация.

След публикацията CNN от Telly съобщават, че въпросът за сексуалната ориентация е премахнат от политиката за поверителност и не е задаван на клиенти.

Част от данните идват от въпросник, който потребителите попълват относно техните предпочитания и начин на живот с цел максимизиране на персонализацията на рекламите, като обсипването на потребителите с реклами на ресторанти и предлагането на купони на онези, които посочат, че се хранят често навън.

И макар събирането на общирна информация да изглежда изненадващо, от Telly твърдят, че умните телевизори вече го правят, само че с по-малко прозрачност и без безплатна телевизия.

“Реално, единствената разлика между данните, които ние събираме и тези, които всеки друг производител на телевизори събира, е, че ние сме помолили потребителя предварително да ги сподели, а след това му даваме безплатно телевизор, който струва 1 000 долара,” казва Лоурънс.

Над рекламите, които ще излъчва, вторият екран ще показва и информация, като новини, спортни резултати, времето и борсова търговия.

Telly също така предлага базирани на изкуствен интелект (AI) препоръки за стриймване на съдържание, видеоразговори чрез Zoom, видеоигри, фитнес програми със следене на движението и гласов помощник Hey Telly. Ъпдейтите на системата ще бъдат чести, според Лоурънс.

Въпреки че се предлага с 4К устройство за стрийминг за телевизор с Android, технологията е съвместима и с други големи услуги за стрийминг, като Amazon Fire Stick или Apple TV.

Telly също така ще събира данни за потреблението на телевизия, използвайки сензор, за да преценява колко хора гледат от дивана. Тези анонимизирани данни имат за цел да помагат на медийните компании да придобият по-добро разбиране за броят на зрителите и демографията.

Преди да стартира Telly през 2021 г., Позин съосновава Pluto TV - безплатна стрийминг услуга с реклами, която е купена от Viacom през 2019 г. срещу 340 млн. долара.