Българският баскетболен национал Александър Везенков беше обявен официално за Най-полезен играч (MVP) на редовния сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига, информира dsport.bg.

Играчът на Олимпиакос помогна на своя тим да спечели първото място с коефициент на полезно действие 21.2 и средно 17.2 отбелязани точки на мач.

Везенков получи престижното отличие лично от президента на Евролигата - сръбската баскетболна легенда Деян Бодирога на церемония в литовския град Каунас. Именно там предстои Финалната четворка на турнира от петък до неделя.

На церемонията присъстваха бащата на Александър - Сашо Везенков, майка му Янка и сестра му Михаела.

„Изживяваме момента и сме щастливи да сме в Каунас. Да бъдем отново във Финалната четворка е нещо наистина голямо и сме щастливи за това", каза баскетболистът при връчването на отличието.

„Моето семейство е всичко за мен. Дадоха ми възпитание, научиха ме да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и исках да следвам пътя му. Най-вече на баща ми, майка ми и сестра ми дължа всичко, което съм днес", добави развълнуваният Александър Везенков.

В миналото сред носителите на престижната награда са Лука Дончич и Никола Миротич, които имат солидни кариери в НБА. Всички се надяваме Александър Везенков да тръгне по техните стъпки през следващия сезон.

Иначе българският национал попадна в Идеалния отбор. През сезона в Еврлигата пет пъти става Играч на кръга и 2 пъти MVP на месеца.

В петък, 19 май, българинът и съотборниците му от Олимпиакос ще се изправят срещу тима на Монако в първия полуфинал на Евролигата от 18:00 часа българско време.