Европа може и да се справи добре със зависимостта си от руски петрол и природен газ и в смекчаването на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, но “все още е в затруднено положение”, смята ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

“Европа успя да трансформира енергийните си пазари, да намали дела си на руски газ до по-малко от 4%, а икономиката ѝ не навлезе в рецесия,” каза пред CNBC Фатих Бирол.

“Емисиите в Европа намаляха, а съхранението на природен газ е на много прилични нива,” заяви той по време на срещата на страните от Г-7 в Япония.

Русия традиционно играеше ключова роля в глобалния енергиен комплекс, но зависимостта на западните държави от нейните енергийни продукти беше сериозно ограничено, като се налагат нови санкции срещу страната заради продължаващата ѝ инвазия в Украйна.

“Страните от Европа свършиха добра работа през изминалата зима,” заяви шефът на МАЕ, подчертавайки, че регионът е успял да задържи светлините си включени и да отблъсне евентуална зимна криза, което отчасти се дължи на по-топлото от очакваното време.

Бирол обаче предупреди, че пред енергийния пазар в региона все още има три големи предизвикателства за преодоляване през тази година.

1. Нарастващото търсене от страна на Китай

Енергийното предлагане в световен мащаб беше в изобилие миналата годна, когато Китай все още беше в локдаун и купуваше по-малко петрол и газ заради забавянето на икономическата активност в страната.

Ситуацията обаче е различна сега и Европа може да се сблъска с по-трудна зима тази година.

Търсенето на втечнен природен газ от страна на Китай се очаква да се повиши през втората половина на годината, казва Бирол, допълвайки, че вносът на газ в страната е “ключов фактор” за търсенето на пазарите на суровината.

Бирол обаче смята, че има и поводи за оптимизъм, като цените може да са по-ниски от прогнозираните, а той не очаква “голям внос” от страна на Китай.

Въпреки това, наративът по отношение на петрола в страната е различен.

Отказът на Китай от политиката на нулев COVID през декември доведе до увеличение в търсенето на енергийни продукти, като от МАЕ прогнозират, че глобалното търсене на петрол ще нарасна с над 2 млн. барела на ден тази година.

Не е изненада, че Китай, която е вторият най-голям вносител на петрол в света след САЩ, ще допринесе с близо 60% към увеличението, отбелязва Бирол.

2. Фалит на САЩ

Участниците в глобалния енергиен пазар също така следят отблизо преговорите между Белия дом и републиканците относно тавана на дълга в САЩ. Без сделка страната би могла да изпадне в просрочие по задълженията си в началото на юни, въпреки че това се смята за малко вероятно.

Преговорите бяха временно преустановени, докато президентът Джо Байдън присъства на срещата на Г-7, но той трябваше да се завърне в САЩ вчера. Байдън заяви, че “въобще” не се притеснява за преговорите и че “ще можем да избегнем фалита и ще свършим нещо прилично.”

Бирол казва, че евентуален фалит на САЩ ще доведе до спад в цените на петрола, но също споделя мнението, че подобен сценарий е малко вероятен.

“Ще се въздържа от посочването на конкретна цифра, но можем да очакваме сериозен спад в цената на петрола, ако страната изпадне в просрочие по задълженията си.”

“В САЩ ще се справят с този въпрос и здравият разум ще надделее. Не виждам някакъв голям риск за глобалните петролни пазари. Разбира се, петролните пазари винаги са свързвани с рискове,” допълва той.

Цените на петрола тръгнаха нагоре в петък, след като се понижиха с по над 1% в предходния ден.

3. Страните продължават да разчитат на Русия

Друго ключово предизвикателство пред енергийните пазари на Европа е, че тяхната зависимост от руския газ все още не е напълно премахната, а перспективите относно предлагането са несигурни.

Много страни в региона изпаднаха в енергийна криза през миналата година, когато вносът на руски газ беше сериозно ограничен. Износът на газ от страна на руския държавен гигант Газпром за Швейцария и ЕС е паднал с 55% през 2022 г., обявиха от компанията през януари.

Бирол посочва, че ако има допълнителни ограничения на вноса на газ “по политически причини,” Европа би могла отново “да се сблъска с известни предизвикателства” през идната зима.

Бирол смята, че страните от Г-7 и европейските държави няма да се върнат към сключването на споразумения с Русия, допълвайки, че газовата история на страната “е приключила”.