Централната банка на Италия предупреди за сериозен ръст в наемните нива на жилищата, на фона на студентските протести в страната и нарастващите разходи за живот в големите градове, пише Investing.com.

Комбинацията от ниски заплати, недостиг на жилища, увеличаващо се предлагане на краткосрочни наеми и висока инфлация е довела до жилищна криза, която засяга най-вече студентите и хората с ниски доходи.

„Цените на наемите отчитат рязко повишение, като тенденцията по всяка вероятност ще продължи“, посочват от централната банка след проучване, обхванало 1 500 агенции за недвижими имоти в страната.

Студентите из цяла Италия вече започнаха да спят в палатки, за да обърнат внимание на сериозността на този проблем.

Проучването на Централната банка показва, че разликата между брокерите, които очакват ръст в наемните нива и тези, които очакват спад, е достигнала рекордните нива от 45.9 пр. п. - най-високото, откакто се води подобно проучване. Това предполага нов ръст в идните месеци. 

Отделно проучване на имотния портал Idealista сочи повишение на наеми с 10.1% до април на годишна база. То увеличава средните наемни нива в страната до 12.50 евро/кв. м.

В Милано, който е смятан за един от най-скъпите италиански градове, наемите вече са 22 евро/кв. м.

Липсата на достъпни жилища изведе на палатки пред университетите им студенти от Болоня, Рим и Неапол. 

Правителството вече отпусна 660 млн. евро за нови студентски общежития, а министърът на туризма Даниела Сантанке призова за регулации на краткосрочното отдаване под наем на имоти, което, според мнозина, е довело до покачването на цените на жилищата в големите градове.