Пазарът на имоти във Виена е най-слабо представящият се сред големите европейски столици.

Данни на Bloomberg сочат, че понижението в цените на недвижимостите спрямо година по-рано е от 12.2% - близо двойно повече спрямо Стокхолм, където имотният пазар се охлади със спад от 6.4%.

Данните на икономическото издание сочат, че в Европа обаче все още има пазари, на които се наблюдават по-високи цени спрямо година по-рано. Такива са Мадрид, Милано и Цюрих.

Bloomberg City Tracker анализира стойността на имотите в 20 европейски града, като се концентрира най-вече върху качеството на живот, икономическия растеж и достъпността на недвижимата собственост.

Австрийската столица се нарежда на 19-а позиция от 20-те града по показателя достъпност на имотите. По-недостъпен за купувачите в момента е единствено пазарът в Лондон. 

Понижението на цените във Виена е налице най-вече поради няколко фактора – повишението при лихвените проценти, стриктните критерии за отпускането на заеми от местните банки и голямото предлагане на нови жилища.

Градът отчита и спад в броя на чуждестранните купувачи на имоти, посочва Bloomberg.

Понижението в цените и броя на сделките във Виена не само влияе негативно на собствениците на имоти, но и като цяло на икономиката.

Пазарът на имоти е един от основните двигатели на икономическия ръст, а пониженията в цените биха повлияли на потреблението, заетостта и инвестициите.

Австрийското правителство вече предприе мерки, с които да спре спада, включващи данъчни облекчения и премахване на таксата по прехвърляне на имота за купувачите на първи дом.

Строителните предприемачи пък могат да получават подкрепа от държавата, за да изграждат по-достъпни имоти. Мерките обаче все още не са повлияли на пазара в страната, посочва Bloomberg.

За сметка на това цените на имотите в Мадрид, Милано и Цюрих бележат минимални повишения в последните 12 месеца, с което показват, че се влияят по-слабо от външни фактори.