Само нетъргуващият на финансовите пазари не прави грешки.

Този извод се потвърждава от факта, че едно от популярните имена в сферата на инвестициите е продала книжа на Nvidia преди да започне повишение при компанията, което от началото на 2023 г. възлиза на над 160%.

Ето и пет грешки на част от най-добрите инвеститори в света:

Питър Линч

За 13-те си години начело на фонда Magellan той успява да постигне средна доходност от 29.2% - двойно повече от нарастването на S&P500 в този период.

Линч съжалява, че не е купил акции на Apple заедно с iPod-а за дъщеря си, за който дава 250 долара. „Тогава си помислих, че Apple продават продукта с доста голям марж на печалбата, но така и не купих техни акции“, спомня си той.

Уорън Бъфет

Великият инвеститор е един от най-големите акционери в Apple. Въпреки това той няма много вложения в технологични компании, тъй като не разбира от бизнеса им.

Berkshire Hathaway притежава над 100 млрд. долара свободни парични средства, но само около 1 млрд. долара са вложени в Amazon. На въпрос защо това е така, той отговаря: "От глупост".

Рей Далио

Основателят на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates прави най-голямата си грешка през 1982 г.

Тогава Далио залага всичко на очаквания от него спад на капиталовите пазари заради прогнозирана депресия. В следващите 18 месеца обаче икономиката на САЩ се представя повече от добре, което води до големи загуби за него и инвеститорите му. 

„Трябваше да уволня всички хора, в крайна сметка, останах само аз като служител на Bridgewater“, казва той. Далио дори заема 4 000 долара от баща си, за да плати личните си разходи.

Майкъл Бъри

Истинският герой от филма „Големият залог“ (The Big Short) д-р Майкъл Бъри е основател на фонда Scion Asset Management. Той печели милиони долари, след като залага срещу нискокачествените ипотечни облигации преди срива на имотния пазар в САЩ през 2008 г. 

Купува акции на GameStop за първи път през 2019 г., тъй като смята компанията за подценена. Именно стойността на нейните книжа инвеститори от популярен форум повишиха многократко, с което се изправиха срещу големите инвестиционни банки.

Продажбата на ранен етап от ръста на GameStop, превърнала се в една от меме компаниите, търгуващи се при високи коефициенти, лишават Бъри от печалби за над 1 млрд. долара.

Кати Ууд

Акциите на Nvidia са най-поскъпващите в индекса S&P500 от началото на 2023 г. Те добавят 166% към стойността си, на фона на очакванията за сериозно нарастване на приходите на компанията в следващите тримесечия. 

Фондът на Ууд - ARK Invest, обаче продава книжата на Nvidia в началото на 2023 г., с което лишава инвеститорите си от значителни печалби. Кати Ууд е известна като един от най-големите почитатели на Илон Мъск и Tesla. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.