Основните борсови индекси на Уолстрийт приключиха вчерашната сесия с понижения - на фона на опасенията относно състоянието на световната икономика и инфлацията.

S&P 500 и технологичният Nasdaq се понижиха с по 0.6% вчера, докато индексът на сините чипове Dow Jones изгуби 0.4% за деня.

За седмицата S&P 500 и Dow Jones губят по 0.6%, докато Nasdaq отчита спад от 0.3% за последните четири сесии.

Изнесените вчера в САЩ икономически данни бяха разнопосочни. Силните данни за пазара на труда повишиха очакванията Федералният резерв да вдигне лихвите отново след две седмици, но изказване на ръководители от организацията по-късно през деня разсея част от тези притеснения.

Разделената Камара на представителите в Конгреса прие проектозакона за отлагане на тавана на дълга на САЩ и избягването на изпадане в просрочие по задължения на страната, като подкрепата и от двете партии породи оптимизъм, че законът ще може да мине и през Сената преди уикенда.

Nasdaq Composite приключи май с повишение от 5.8%, след като ентусиазмът около изкуствения интелект (AI) продължи да подкрепя акциите на свързаните с него компании.

Акциите на производителя на чипове Nvidia поскъпнаха с 36% през май, като пазарната капитализация на компанията за кратко премина 1 млрд. долара. Книжата на Alphabet, Meta и Amazon се оскъпиха с по над 10% за месеца.

Ръстът извън технологичния сектор обаче беше труден през изминалия месец. S&P 500 нараства едва с 0.3% за месеца, докато Dow Jones записа месечен спад от близо 3.5%, повлечен надолу от книжата на компании, като Nike, Walt Disney и Chevron.

Днес доларът се понижи до едноседмично дъно спрямо йената и се търгуваше близо до достигнатия вчера над двумесечен минимум спрямо еврото, след като ръководителите от Фед, сред които и Филип Джеферсън, заявиха, че биха подкрепили "пропускане" на повишение на лихвите по време на заседанието на централната банка на 13-14 юни.

Доходността по щатските държавни облигации се повиши, след като преди това падна до близо двуседмични дъна.

Цените на суровия петрол се отдалечиха от четириседмичните си дъна след изненадващото завръщане към растеж на фабричната дейност в САЩ и на фона на предстоящата среща на OPEC+ през уикенда.

Фючърсите на брента поскъпват с 0.73%, до 73.13 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол отчитат ръст от 0.66% до 68.54 долара за барел.

Спот цената на златото днес бележи минимално повишение от 0.15% до 1 965.19 долара за тройунция.