Германският туристически онлайн стартъп GetYourGuide набра 194 млн. долара от инвеститори, надявайки се да се възползва от увеличението на търсенето на туристически услуги през лятото, да разшири дейността си в САЩ и да инвестира в големи езикови модели и други инструменти с изкуствен интелект (AI).

Базираната в Берлин компания обяви, че е набрала финансирането чрез комбинация от дялово инвестиране и дълг, като дяловите инвестиции на стойност 85 млн. долара са предвождани от щатска компания за управление на активи Blue Pool Capital.

Инвестицията оценява компанията на близо 2 млрд. долара. За сравнение, последната публично обявена пазарна оценка от GetYourGuide е в размер на 1.4 млрд. долара. Настоящите акционери KKR и Temasek са инвестирали и в този рунд за набиране на финансиране.

С най-активно участие в дълговата част на сделката е UniCredit, като в нея са се включили още BNP Paribas, Citibank и KfW. Общите инвестиции в GetYourGuide, в това число дялово участие и дълг, вече надхвърлят 1 млрд. долара.

Продуктът на GetYourGuide се различава от тези, предлагани от някои други основни играчи на онлайн пазара в сферата на туристическите услуги.

Вместо да рекламира хотели, полети и други форми на транспорт, GetYourGuide продава на своите потребители изживявания и дейности на по-малко изследвани места.

Тези изживявания се предлагат чрез трети страни доставчици в платформата, като GetYourGuide получава комисиона за всяка резервация.

Компанията отчита огромен скок на търсенето в платформата си, докато туризмът се завръща към нормалните си нива след края на ограниченията заради COVID-19 и възобновяването на нормалните трансгранични пътувания.

Приходите на GetYourGuide изчезват в началото на пандемията и в продължение на много тримесечия тя не отчита никакви постъпления, казва главният й изпълнителен директор и съосновател Йоханес Рек.

“С отварянето на САЩ през 2021 г. имаше наченки на възстановяване, но истинското започна, когато омикрон се оказа по-лек вариант на коронавируса и хората започнаха да възобновяват пътуванията си по Великден през 2022 г. Тогава и нашият бизнес тръгна стремглаво нагоре,” казва още той.

GetYourGuide отчита удвояване на продажбите през 2022 г. и четворно увеличение през първото тримесечие на 2023 г., в сравнение с 2019 г., посочва Рек.

За да неутрализират спада при физическите изживявания, от GetYourGuide започват да предлагат на потребителите виртуални обиколки и други преживявания. Наскоро компанията започна да лансира собствени ексклузивни преживявания под името Originals.

Те включва възможността за пускането на светлините на Сикстинската капела в Апостолическия дворец и посещение на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк час преди началото на работното му време.

Туристическите изживявания са пазар, който Рек оценява на 300 млрд. долара днес, но той смята, че стойността на по-общия пазар на преживявания може би възлиза на около 1.5 трлн. долара.

GetYourGuide ще използва набраните средства, за да разшири дейността си в САЩ, която е огромен източник на растеж в последната година.

Компанията планира да увеличи инвестициите си в изкуствен интелект (AI) и други продуктово развитие, като основният ѝ фокус са големите езикови модели.

От GetYourGuide казват, че вече интегрират големите езикови модели в бизнеса си, за да автоматизират генерирането на описания на преживявания, като местни курсове по приготвяне на пица и паста и обиколки с лодки по река Сена в Париж.

Големите езикови модели може също така да бъдат полезни при предоставянето на възможност на хората да откриват нови области и да намират изживявания с подобрена персонализация на препоръките, казва Рек.

Google напредва бързо в работата си в сферата на AI на фона на опасенията относно заплахата за доминацията ѝ в онлайн търсенето от страна на големите езикови модели.