Индийските производители на захар са използвали цялата си експортна квота от 6.1 млн. тона, възползвайки се от добрите цени на пазара, както и от високото търсене в момента, информира Reuters, като се позовава на свои източници от сектора.

Вторият най-голям производител на захар в света едва ли ще получи допълнителни разрешения за експорт през настоящата фискална година, завършваща на 30 септември. Основната причина - понижението в производството в страната.

Това може да доведе до ръст на цените в световен мащаб, от което да се възползва най-големият играч на пазара – Бразилия, която може да продаде още повече захар в следващите месеци.

„Захарните заводи са изнесли цялото предвидено количество и запасите им в момента са на ниски нива, след като цените на световните пазари станаха атрактивни“, казва управляващият директор на Националната федерация на захарните фабрики в Индия Пракаш Найкнаваре.

Производителите в Индия договориха над 50 000 рупии, или 604.6 долара, за тон захар на световните пазари. Цената е доста над лансираната на местния пазар от 36 500 рупии, или 443 долара.

По-рано миналия месец в Индия се спекулираше, че страната може да забрани износа, което ускори продажбите на суровината.

Държавата изнесе 11 млн. тона захар за сезон 2021-2022. През настоящата година заводите могат да продадат в чужбина само 6.1 млн. тона заради спад в производството.

Според прогнозите, в Индия през този сезон ще се произведат 32.8 млн. тона захар спрямо 35.8 млн. тона в предходния сезон. Страната изнася захар най-вече за държави, като Индонезия, Бангладеш, Малайзия, Судан, Сомалия и Обединените арабски емирства.

Купувачите от Азия и Африка най-често се обръщат към Бразилия, тъй като южноамериканската държава има по-голяма квота за износ на захар.