Най-лесният начин да си богат е да се родиш в заможно семейство. Ако това не е факт, ще трябва да ограничите разходите си, да работите на високи обороти и да инвестирате, инвестирате, инвестирате.

Това е мнението на експерта по лични финанси Джаспър Синг, който е главен изпълнителен директор на Briefs Media и основател на Minority Mindset, пише Fortune.

„Като малък гледах колко много работеха родителите ми и много исках един ден да се погрижа за тях. Никой не ме е учил на инвестиции или спестяване, затова реших сам да се заема с финансовото ми обучение“, казва той.

След множество опити, грешки, фалирали бизнеси и жертва на измама, той се насочва към сфера (главно инвестиции в недвижими имоти), в която намира своя успех.

Днес той се опитва да учи други хора да не повтарят неговите грешки, като се концентрира върху „различното мислене за парите“ спрямо мнението на мнозинството.

По думите на Синг, който разполага с 2.5 млн. последователи в TikTok, YouTube и Instagram, днешното поколение има достатъчно източници, от които да се научи как се забогатява.

А това, според него, е изключително лесно - всеки от нас трябва да следва само три прости стъпки.

Стъпка номер 1: Харчете по-малко, отколкото печелите

Ако харчите всичко, което печелите, ще е много лесно да задлъжнеете. Повечето хора правят именно това – работят, за да си купуват различни неща. Ако харчите всички тези пари, никога няма да сте богати, казва Синг. 

Той съветва първо да платим на себе си, като отделим определена част от дохода, след това да покрием месечните разходи. Хората трябва да живеят с това, което остава, но да следят изкъсо дребните харчове.

Стъпка номер 2: Работете за повече пари

Независимо колко скромно живеете, винаги имате разходи. Ето защо не трябва да се задоволявате с това, което печелите в момента, а да търсите по-добре платена работа или повишение на настоящата. 

"Дори и да взимате средна заплата за страната, не са много разходите, които можете да ограничите, преди да започнете да живеете прекалено скромно“, казва бившият трейдър Вивиан Тю, известен още като Your Rich BFF в социалните мрежи.

„Но ако поискате повишение на заплатата от 25%, това ще ви донесе доста по-добри доходи“, казва той.

Според експерти в сферата на човешките ресурси, добрите професионалисти могат да сменят работата си на всеки две години, за да получават по-добри предложения и да увеличават доходите си.

„Заплатата е това, което ще ни донесе по-висок доход, а не спирането на сутрешното ни кафе“, казва Тю.

Ако преговорите за повишение на заплатата не дадат резултат, може да помислите за странично занимание, което да ви носи дори и минимални доходи.

Стъпка номер 3: Инвестирайте това, което не харчите

Инвестирането е задължително не само за натрупването на богатство, но и за пенсионирането. „Точно както не можем да забогатеем, като харчим всичко, което печелим, не можете да натрупате състояние само със спестяване“, според Синг.

Как, къде и колко инвестирате зависи най-вече от вашите разходи, дългове и доходи, допълва той. 

И все пак експертът препоръчва инвестиции в акции, недвижими имоти, образование и/или създаване на собствен бизнес.

„Трябва да насочвате между 15 и 25% от доходите си към инвестиции. Започнете с малко, защото именно началото е най-важно“, съветва основателят на Alloy Wealth Management Марк Хенри.