Платформата за плащания в ресторанти и барове PossePay спечели първа награда в националния конкурс "Най-добър младежки стартъп 2023", организиран от Фонда на фондовете и Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Втора и трета награда спечелиха съответно Anti-tremor glove с тяхната сензорна ръкавица, която подпомага контрола върху движенията на ръката, и Vavakada 3D Printing за проекта им за рециклиране на пластмасови бутилки и капачки и последващото им използване като суровина за производство на филамент за 3D принтери.

Конкурсът се провежда за втора поредна година, като в тазгодишното издание взеха участие около 50 стартиращи компании. 

Деканът на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Атанас Георгиев отправи послание към финалистите в конкурса, като направи паралел с успешните български предприемачи от 19-и век Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито средства е изградено първото висше училище в България. 

"Мислете не само за вашите успешни проекти и за вашите екипи, но и за обществото като цяло. Мислете какво можете да натрупате като знания, умения и ресурси и как да ги споделяте обратно към обществото, от което всички ние сме част", заяви Георгиев. 

"Радвам се, че увеличихме мащаба на конкурса и той вече е национален, защото добрите предприемачески идеи се раждат навсякъде, дори и в малките населени места на нашата страна. Успяхме да привлечем нови партньори от екосистемата, за което им благодаря.

Проведохме и една интензивна обучителна програма с 35 уебинара, които са налични в социалните мрежи. Надявам се, че това е една добра основа, върху която да продължим да развиваме тази традиция и в следващите издания на конкурса", каза изпълнителният директор на Фонда на фондовете Бисер Петков. 

Светослава Георгиева, председател на European Innovation Council (EIC) Fund и член на Инвестиционния комитет на ИнвестЕС, представи възможностите за финансиране на предприемачески идеи с европейски средства. 

"Финансовите инструменти, разработени от Европейската комисия, компенсират липсата на пазарно и банково финансиране за някои групи бенефициенти, като стартъпите, малките и микрокомпаниите. Те мобилизират допълнителен ресурс на принципа на споделяне на риска", обясни Георгиева. 

По думите ѝ, този тип финансиране се развива много успешно в България, като за последните 10 години у нас са създадени 9 фонда за рисково финансиране на стартъпи и още 5 фонда за градско развитие.