Броят на принудително разселените хора по света е нараснал до рекордните 110 милиона души, обяви ръководителят на Агенцияjd на ООН за бежанците към (UNHCR). Военните конфликти в Украйна и Судан са накарали милиони хора да напуснат домовете си.

Увеличението от около 19 милиона души до 108.4 милиона до края на миналата година е най-големият годишен скок в историята, се посочва в доклада на UNHCR.

След това този брой се е увеличил още до 110 милиона души, най-вече заради продължаващия вече осем седмици конфликт в Судан, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

"Тези данни наистина представляват едно обвинение към нашия свят," заяви Гранди.

В продължение на две десетилетия, преди конфликта в Сирия през 2011 г., глобалното ниво на бежанците и вътрешно разселените хора бе около 40 милиона души. Този брой обаче нараства във всяка година оттогава и вече е повече от два пъти по-голям. Повече от един на всеки 74 души вече е разселен, се посочва в доклада.

Гранди обвинява за това "обичайният пакет от причини", които включва конфликти, преследване, дискриминация, насилие и климатични промени. Около половината от всички бежанци и онези, които имат нужда от международна защита, са само от три държави – Сирия, Украйна и Афганистан.

Гранди също така изрази опасения относно по-строгите правила за допускане на бежанци и съпротивата срещу тях, без да посочва конкретни държави.

"Виждаме все по-голяма неохота от страна на държавите да се придържат към принципите на конвенцията за бежанците от 1951 г., дори и от страни, които са я подписали," казва Гранди пред Reuters.

Той обаче е оптимист по отношение на някои събития, по-конкретно относно сделката постигната между министрите от ЕС за споделянето на отговорността за мигранти и бежанци.

"Има някои притеснителни въпроси, но като цяло смятам, че това е положителна стъпка," заяви той.

Той също така отличи Кения, която според него търси нови решения за наброяващите половин милион бежанци в страната.